Que Sera, Sera. Šlágr z Hitchcockova hororu se rozletěl do celého světa v podání Doris Day

Je tomu pětašedesát let, co byla odměněna soškou Oscara Que Sera, Sera – Whatever Will Be, Will Be jako nejlepší původní písnička. Tato skladba byla i v Čechách dosti oblíbená. A dočkala se v různých časech dokonce několika odlišných verzí.

Vznikla jednak verze s názvem Kdo to ví, kdo ví s Jarmilou Veselou a Gustavem Bromem, ale také verze nazvaná Co má být, má být s Rudolfem Cortézem a později i s Petrou Černockou.

V originále je tato písnička s dvojjazyčným názvem renomovaných autorů Jaye Livingstona a Raye Evanse svázána se slavnou, původně swingovou a již tři roky nežijící zpěvačkou Doris Day. A právě s ní se pojí ještě významnější výročí. Právě před sto roky se 3. dubna v Cincinnati jako Doris Mary Ann Kappelhoff narodila.

V polovině padesátých let měla tato půvabná blondýnka za sebou už výrazné šlágry jako třeba Sentimental Journey a také výraznější role ve filmech, jež však často umělecky za moc nestály. Tato frustrace nakonec vedla k nervovému zhroucení a déle trvající hospitalizaci v nemocnici.

Čtěte také

Zdaleka ne všechny filmové úlohy Doris Day ale byly hodné malého respektu. V roce 1956 si ji vybral legendární tvůrce hororů Alfred Hitchcock pro svůj film Muž, který věděl příliš mnoho. Svérázný režisér zvolil Doris jako náhradu za Grace Kelly, která zrovna nebyla volná, a snad jí to dával najevo.

Jisté však je, že Doris Day byla ve vrcholném Hitchcockově díle báječná. Jejím partnerem zde byl James Stewart, spolu se jako manželská dvojice snaží za dosti dobrodružných okolností předejít vraždě, o níž se dozví v době rekreačního pobytu v severoafrickém Maroku.

Filmový příběh, který Alfred Hitchcock během dvaceti let natočil dvakrát, strhujícím způsobem končí bojem o záchranu uneseného dítěte a klíčovou roli v tom překvapivě hraje písnička, která se v podání Doris Day rozletěla do celého světa: Que Sera, Sera.

„Když jsem byla malá holka, ptala jsem se matky, co ze mě bude? Budu hezká? Budu bohatá? Ona mi odpověděla: Cokoliv se má stát, stane se. Budoucnost nemůžeme vidět,“ zpívala Doris Day ve svém obrovském filmovém šlágru.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související