L´ubím ťa. To podmanivým hlasem sděloval ve své nejznámější písničce populární herec Michal Dočolomanský

27. březen 2022

Slovenský herec Michal Dočolomanský měl krásný, podmanivý hlas, který vynikl v řadě slovenských i českých filmů, televizních seriálů a inscenací a přirozeně také na divadle. Ovšem tomuto charismatickému herci nebyl cizí ani zpěv.

V dobrém smyslu lze jeho typ vokálního projevu označit za herecké zpívání bez velkého rozsahu a techniky, zato až s šansoniérskou přesvědčivostí.

Už od 70. let písničky Michala Dočolomanského zněly zejména ve slovenském éteru. Úspěšný byl například duet se zpěvačkou Evou Kostolányiovou Smoliar, což byl původně hit britské kapely Blue Mink.

Jako zpěvák Michal Dočolomanský zářil v roli Jánošíka v původně polském muzikálu Na skle maľované  i s písničkou Zbohom buď lipová lyžka, žitia mojho družka. Mám rád také jeho vánočně-zimní  skladbičku Zima na saniach.

Ovšem největším hitem byla romantická balada Itala Tota Cutugna Africa, kterou velice  zpopularizoval francouzský zpěvák Joe Dassin s názvem L'Été indien, Indiánské léto. Melancholicky  v ní vzpomíná na milenku, kterou potkal o babím létě, ovšem ztratil s ní kontakt.

Autorem slovenského textu je L´uboš Zeman a Michal Dočolomanský, které mu by na sklonku pracovního týdne bylo osmdesát, ji zazpíval přesvědčivě i se sugestivním recitativem a jednoznačnou větou v názvu L´úbim ťa.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související