Originál Bedny vod whisky je jedním z pokladů českobudějovického rozhlasu

Dneska už mě fóry ňák nejdou přes pysky, stojím s dlouhou kravatou na bedně vod whisky, stojím s dlouhým vobojkem, jak stájovej pinč, tu kravatu, co nosím, mi navlík soudce lynč.

Tak zní vstupní sloka slavné Bedny vod whisky autora Mikiho Ryvoly, nejzasloužilejší žijící osobnosti české trampské hudby, absolventa střední průmyslové školy keramické v Bechyni, kde učil hrát na kytaru Karla Kryla, a spoluzakladatele trampské osady se zvláštním kouzlem Fort Hazard poblíž Kaplice, pokud bychom měli uvést hned dvě rané jihočeské vazby rodilého Kladeňáka.

Miki Ryvola poslal do světa i jiné trampské a folkové evergreeny, třeba Bál v lapáku, Nejšťastnější z chlapů, Jarní kurýr, Září a další, ale Bedna vod whisky, kterou už před několika desítkami let přiblížila trochu jinému publiku kapela Wanastowi Vjecy, je jeho nejhranější písničkou. Dávno se vydala na cestu k nesmrtelnosti.

Možná se málo ví, že archiv českobudějovického studia Českého rozhlasu skrývá pás s originální verzí Bedny vod whisky. Tu tady natočila legendární skupina Hoboes, kterou Miki Ryvola spolu s bratrem Wabim před zhruba šedesáti roky přivedli k životu.

Čtěte také

Mikiho Ryvolu, také výtvarníka a spisovatele, jsem o jednom zimním večeru v jeho zamilovaném místě Fort Hazard požádal, aby se ve vzpomínkách vrátil k natáčení historické Bedny vod whisky v Českém rozhlase České Budějovice.

„Jednou jsme natáčeli v kuse čtyři písničky, ale panu režisérovi Vaverkovi to bylo málo a chtěl, jak říkal, nějaký zákusek. Nabídl jsem mou Bednu vod whisky, kterou jsem měl hotovou asi za půlhodinu. Když jsem ji přinesl do kapely, tak se Wabimu vůbec nelíbila. Řekl: To je šílený! To se nedá poslouchat! Vybodni se na to.“

„No, nakonec jsme to jako zákusek natočili. Wabi na konci písničky vydával zvuk připomínající škrceného hada, ale Vaverkovi se to nezdálo. Chviličku přemýšlel a pak si nás zavolal. Pustil si znovu ten závěr a udělal tam ten známý stop-time. To bylo ono! Takže pan Vaverka vlastně stojí za starou trampskou hrou, podle jejíchž pravidel ten, kdo zpívá dál po konci Bedny od whisky, zaplatí celé hospodě pivo.“

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související