Holky z Hollywoodu kecaj, myslí si herečka Ilona Svobodová, jejímž receptem na krásu je zejména životní optimismus

25. leden 2024

Na máslo dáte podzimní celer, posolíte, zalijete citronovou šťávou s tmavým cukrem a necháte vše zkaramelizovat. To je recept na celerový salát podle herečky Ilony Svobodové – milovnice francouzské kuchyně, zapálené kuchařky, ženy, která to umí s dílenským ponkem, ale ovládá také několik jazyků, vede hudebně dramatický obor na pražské konzervatoři, hraje a dabuje.

Svůj hlas Ilona Svobodová propůjčuje mimo jiné sex symbolům své doby, jako jsou Michelle Pfeiffer nebo Sharon Stone. Druhá jmenovaná o sobě tvrdí, že plastiky nejsou nic pro ni, že si vystačí s krémem ze supermarketu. „Já si myslím, že ty holky z Hollywoodu kecaj. Protože to samozřejmě poznáte. Jsou pořád krásné, ale mění se jim mimika v obličeji,“ komentuje svým zvonivým hlasem Ilona Svobodová.

„Ovšem teď jsem dabovala Anette Bening a byla jsem šťastná za paní, která je krásná, je skvělá herečka a má vrásky. Předtím jsem dabovala Demi Moore, pustili mi ji a já jsem ji vůbec nepoznala. Je celá uměle upravená,“ dodává.

Vlastním receptem na krásu Ilony Svobodové je zejména životní optimismus. „Každá zloba a zášť se v obličeji ukáže. Funguje taky pitný režim, já tedy prokládám množství vody i trochou bílého vína,“ směje se herečka.

S postavou si starosti moc nedělá. „Na divadle se toho hodně naběhá. Trochu cvičím, i když už ne s trenérkou v posilovně. Cvičit ale musím, protože jsem tak pomlácená z různých sportů, hlavně ze snowboardu, že kdybych necvičila, tak se nehnu,“ vysvětluje.

Čtěte také

Na snowboardu se Ilona Svobodová naučila jezdit až kolem padesátky. „Už jsem ho darovala, k tomu mě donutily děti, měly o maminku strach,“ doplňuje. Obdobně si nadělila k padesátinám tetování. „Jsem teď ve stáří hroznej alergik a už nemůžu nosit ozdoby a šperky, které bych chtěla, tak jsem se rozhodla si nechat něco hezkého namalovat rovnou na tělo,“ říká.

I další velkou životní změnu v té době podnikla. „To je asi v každém povolání, že někdy dostoupíte takového vrcholu, že už to nechcete dělat. A tak já jsem v těch padesáti dala výpověď v divadle, nechala jsem se vypsat z Ulice a rozhodla jsem se vydat do Francie a naučit se pořádně jazyk,“ vypráví.

Když se z Francie vrátila, ovládala jazyk tak dobře, že dostávala i nabídky na práci spojenou s francouzštinou. „Ale pak přišla nabídka z Řeznické na Kleopatru a já jsem zase spadla zpátky do těch divadel,“ uzavírá s úsměvem.

Celý rozhovor o životních obdobích herečky Ilony Svobodové si poslechněte online.

Spustit audio

Související