Hledá se Strom roku. Vzhled není důležitý, porotu zajímá hlavně příběh a historie

31. březen 2019 09:00

Máte ve svém okolí nějaký zajímavý strom, na který byste chtěli upozornit i ostatní? Nominujte ho do ankety Strom roku, jejíž osmnáctý ročník právě začíná.

Pro nominaci není důležité stáří stromu, košatost ani fotogeničnost, porota hodnotí zejména historii a příběh stromu. Zajímá ji také jeho význam pro dané místo a komunitu.

Návrh do ankety může podat kdokoli – jednotlivci, rodiny, sdružení, firmy, školy i obce, organizátor projektu Nadace Partnerství ale dává přednost hromadným nominacím.

Pro nominaci je potřeba znát několik základních údajů. Vedle příběhu stromu je to i jeho druh, lokalita, kde roste, přibližné stáří a obvod kmene ve výšce 130 centimetrů. K online přihlášce na webu stromroku.cz je potřeba také přiložit fotografie ze současnosti i minulosti.

Uzavírka přihlášek je 30. dubna. Pak už stačí jenom počkat, jestli se nominovaný strom dostane do užšího výběru a jak si případně povede v hlasování veřejnosti.

Hlasování v anketě bude spuštěno 17. června a potrvá až do 25. září. Kdo nejvíce zaujal veřejnost, zveřejní Nadace Partnerství při slavnostním vyhlášení 10. října. Nejpopulárnější strom navíc postoupí do celoevropského kola.

Dvě jihočeská stromořadí se dostala do nejlepší pětice v anketě Alej roku 2018

Klokotská alej v Táboře, stromořadí, sníh, zima, cesta

Hned dva zástupce mají jižní Čechy na předních příčkách ankety Alej roku 2018. Druhé místo v celorepublikovém kole obsadila Klokotská alej z Tábora, která si ještě před uzavřením hlasování držela těsné prvenství. To jí nakonec uteklo jen o pár desítek hlasů.

V roce 2016 obsadil třetí místo v celorepublikovém hlasování o Strom roku dub na návsi v Borovanech. Do ankety ho nominovali čtenáři borovanské knihovny. Na myšlenku vysadit tento památný strom u svého domu prý pana Anděla před 200 lety přivedl anděl, kterému strom na návsi chyběl.

O přízeň hlasujících se v minulosti ucházela i lípa naděje, která roste na poutním místě zvaném Lomec na Strakonicku. To patří mezi největší slovanská pohřebiště v jižních Čechách.

Lidé mohli posílat hlasy i 200 let staré hrušni v Dolní Radouni na Jindřichohradecku, která je podle obvodu kmene druhou nejmohutnější hrušní v Jihočeském kraji.

Spustit audio

Související