Herci Jihočeského divadla prázdniny nemají. Čekají je představení před točnou i výjezdy po celém kraji

26. červen 2022 12:16

Skončí hlavní sezona v kamenném divadle a začínají prázdniny. Tak tohle rozhodně neplatí pro herce Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Kromě toho, že denně míří před otáčivé hlediště v Českém Krumlově, vyjíždějí v létě také hrát na další místa v kraji.

Už několik dní baví herci Jihočeského divadla diváky na otáčivém hledišti v Českém Krumlově rodinným představením Úplně celá česká historie. Na scénu v zámeckém parku se každý rok vrací i herec Pavel Oubram, letos třeba jako Sherlock Holmes. „Já to mám rád, mě Krumlov baví, ale je to samozřejmě strašně specifické, protože tam hrajeme dlouho do noci,“ říká.

„Když třeba teď budou představení začínat v půl desáté, v půl osmé vyrážíme autobusem, vracíme se až kolem jedné. Pak to člověk ještě musí nějak dožít, tak občas zajdeme na pivo, ale když už je třicet představení v kuse, předtím zkoušky, tak toho člověk má dost,“ popisuje Pavel Oubram letní režim.

V Českém Krumlově uvede Jihočeské divadlo letos například premiéru scénického zpracování Händelova oratoria Mesiáš a desítky dalších představení.

Čtěte také

Zároveň herci vyjíždějí na netradiční místa po regionu. „Velmi pěkné zázemí jsme našli na zámku v Blatné, kde letos uvedeme Händelův koncert Hudba k ohňostroji,“ uvádí ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Operní soubor se vrátí se Smetanovou Prodanou nevěstou do Holašovic, vesničky zapsané na seznamu UNESCO, kterou proslavilo selské baroko. Letos navíc s novými kroji. „Pro inscenaci vznikla sada replik originálních jihočeských blatských krojů, včetně nádherných typických výšivek, živůtků zdobených rybími šupinami. Uvedeme Prodanou nevěstu tak, jak si ji zřejmě mohl představovat Bedřich Smetana v téže době, kdy vznikaly nádherné holašovické domy,“ komentuje šéf opery Tomáš Ondřej Pilař.

Malé divadlo zase dvakrát vystoupí ve Volyni na Strakonicku. Na tamní historické letní plovárně uvede představení Jukebox jede, za Maryšou budou muset diváci podle Lukáše Průdka vystoupat nad město. „Bude se hrát nad městem, na takovém až duchovním místě. Divák si za představením bude muset dojít, což ale k Maryše prostě patří,“ říká.

Činohra například ještě na začátku září zahraje v Nových Hradech komedii Zavolejte Jeevese.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související