Musel jsem vždy bojovat se zklamáním diváků. Alternovat Rodena není snadné, přiznává herec Pavel Oubram

18. květen 2022

Jednačtyřicetiletý herec Pavel Oubram patří k oporám Jihočeského divadla. Není mu cizí žádný žánr, včetně rozhlasového herectví. Za ně získal před několika dny Cenu Českého rozhlasu. Zaujal četbou na pokračování z románu Daphne du Maurier Hospoda Jamajka.

„Byla to skvělá práce. Naprosto výjimečná, možná dosud nejlepší. Ta knížka je dobrodružná, tajemná, jsou tam zajímavé a rozdílné postavy,“ líčí herec. A všechny postavy si Pavel Oubram zahrál. „Není jich moc, takže se daly odlišit. Jsou tam asi tři ženské role a pět mužských. Tak jsem si vyhrával s jednotlivými rolemi, a to mě strašně bavilo,“ dodává.

Pro rozhlas načetl například také Café Groll od Jana Štiftera, Franze Kafku a další díla, jeho hlas zní i z rozhlasových her. „U rozhlasu je hodně zajímavé – a je to podobné natáčení filmovému nebo televiznímu – že člověk musí mít emoce, které chce přenést, někde hluboko v sobě, ale nesmí je pustit úplně ven. Musí to pouštět jemně a civilně, aby to nebylo moc,“ popisuje.

Čtěte také

Inscenované čtení absolvuje Pavel Oubram i s kolegy v oblíbeném divadelním Listování. V Jihočeském divadle letos účinkoval například v komedii Jméno nebo v Hamletovi.

A chystá se na novou sezónu před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, kde po Karlu Rodenovi převzal hlavní roli v Psu baskervillském.

Jaké to je, střídat hvězdu? „Teď mi to vlastně přijde fajn, protože stejně jako v minulém roce bych měl všechna představení hrát jenom já. V předchozích sezónách, kdy lidé předem nevěděli, jestli uvidí Karla, nebo mě, jsem vždy minimálně deset, patnáct minut bojoval se zklamáním: Aha, tak my nemáme Rodena. Teď, když vědí, že Roden nebude, jsou už od začátku vstřícnější. A role Sherlocka Holmese mě hodně baví,“ usmívá se Pavel Oubram.

Celý rozhovor s hercem Jihočeského divadla nejenom o hraní na divadle, ale i v únikové hře nebo ve virtuální realitě si poslechněte online.

Spustit audio

Související