Hasičky z Vlachova Březí mají sbírku více než 200 sportovních trofejí

11. září 2015

Sbor dobrovolných hasičů ve Vlachovo Březí byl založen v roce 1889. Jejich velkou chloubou jsou poháry, do své sbírky během 15 let získali celkem 264 ocenění. Z toho počtu jich přes dvě stě vyhrály místní hasičky.

Pro všechny hasiče je nejdůležitější mít pořádné vybavení. „V horní garáži máme dva vozy, Liaz K101 a CAS25 RTHP. CASce bude příští rok čtyřicet let, tak se chystáme udělat nějakou slávu. Na technické výjezdy jezdíme dodávkou,“ popisuje starosta SDH Vlachovo Březí Jan Fiedler.

V zásahovém týmu mají místí hasiči i jednu ženu, říká vedoucí zásahovky Jiří Hůrský: „V jednotce máme celkem 19 lidí. Dokonce i jednu dámu, bývalou starostku. Všichni jsou dobří a je na ně spolehnutí.“

Nejčastěji podle Jiřího Hůrského vyjíždí k požárům a poskytují technickou pomoc: „Je to odstraňování překážek ze silnice a čerpání vody ze sklepů při povodních. Letos jme měli 20 výjezdů, z toho 11 požárů. Také jsme hodně vyjížděli ničit vosy a sršně.“

Hasičí z Vlachova Březí se také pyšní na zakázku vyrobeným praporem, na kterém je z jedné strany vyobrazený sv. Florián a místní kostel, na druhé straně je kozel se zlatým vyšíváním, který je v městském znaku.


Dobrovolné hasiče z Vlachova Březí můžete až do pátku 18. září 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BREZI na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Hasiči z Vlachova Březí intenzivně pracují s mládeží. Účastní se řady ligových i okresních soutěží. Od soutěží je pak již krok členství v zásahové jednotce, vysvětluje mladý hasič Václav Benda: „Je mi devatenáct, u hasičů jsem od svých čtyř let. Začínal jsem ve Čkyni, pak jsem se přestěhoval do Vlachova Březí. K hasičům mě přivedli rodiče, máma i táta byli ve sboru, tak jsem se přidal také. Nyní jsem už rok v zásahové jednotce.“

Sbírku poháru vystavených v hasičském sále pomohla rozšířit i patnáctiletá hasička Kateřina Tetalová: „Už závodím za ženy. Na soutěžích mám nejraději adrenalin, když spojujeme hadice při požárním útoku a vytryskne voda.

V majetku místních hasičů jsou také tenisové hřiště, garáž a nově vybudovaný víceúčelový sál pro setkávání. Pro děti jsou připraveny houpačky a skluzavka. „V létě to tu opravdu žije. Mezi sebou máme dost mládeže a musíme je sem nějak přilákat,“ doplnil starosta sboru Jan Fiedler.

Celý medailonek hasičů z Vlachova Březí v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu výše. Přihlaste také svůj sbor!

autoři: Miroslav Tichák , Zdeněk Zajíček
Spustit audio