Hasiči v Dolních Hořicích vychovali i ředitele táborských profesionálů

8. duben 2016

V roce 1913 vznikl sbor dobrovolných hasičů v Dolních Hořicích na Táborsku. Mezi zhruba 200 obyvateli je v současné době téměř 70 členů. Jednotka zasahuje na katastru obce, ale zároveň je předurčená pro pomoc při povodních.

Hořičtí hasiči zvládají vyjet do deseti minut. K dispozici mají skoro nové zásahové vozidlo. „Dostali jsme ho asi před devíti lety formou dotace. Výbavu už jsme si upravovali sami, finančně nám s tím pomohla obec,“ říká velitel zásahové jednotky Vladimír Seidl.

Naposledy museli hasiči do terénu, když na křižovatce u Obrataně havaroval nákladní vůz, který převážel zvířata. Na místě se rozutekli býci a bylo třeba je nahnat a odchytit.

Většina současných členů se ke sboru dobrovolných hasičů připojila už v dětství. Dokazuje to stará fotografie. „Vidíte tu hasiče, kteří teď stojí kolem nás, třeba starosta Vlastimil Sváček nebo strojník zásahové jednotky Josef Rosol. Je hezké se na to po letech podívat. Všichni začínali ve hře Plamen, která dodnes v určitých obměnách pořád běží,“ podotýká Vladimír Seidl.


Dobrovolné hasiče z Dolních Hořic můžete do pátku 15. dubna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) HORICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 15. dubna po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

I když se tedy parta hasičů zná od školních let, na nervy si podle starosty Vlastimila Sváčka nelezou. „Samozřejmě někdy se to také stane, ale vždycky se to zase spraví,“ směje se.

Ve zbrojnici v Dolních Hořicích je celá řada pohárů. Ten největší, památeční, si hasiči nechali vyrobit ke stému výročí od založení sboru. Další získali na soutěžích. „Je tu například pohár z roku 1988, kdy jsme jako mladí vyhráli domácí závody. Jinak asi nejcennější je pohár z Veselí nad Lužnicí, kde ženy získaly první místo a muži byli druzí,“ říká jednatel Ladislav Zadražil.

Poháru z Veselí nad Lužnicí si nejvíce cení také Jiřina Příkopová, která tehdy byla v soutěžním družstvu. „Nyní u nás aktivně soutěží devatenáct žen, máme dvě družstva. Daří se hlavně mladým děvčatům. Musím se pochlubit, že trochu kráčí v našich šlépějích,“ připomíná.

Dívky z Dolních Hořic například uspěly v místní netradiční soutěži. „Soutěž se jmenuje Srandamač a ta netradičnost spočívá v tom, že musí překonat hladinu našeho rybníka na rybářské loďce, ovšem pouze za pomoci rukou,“ popisuje Jiřina Příkopová.

SDH Dolní Hořice bojuje v soutěži Dobráci roku. U zásahového vozu starosta Vlastimil Sváček a jednatel Ladislav Zadražil

Členem sboru dobrovolných hasičů v Dolních Hořicích je i Petr Hojsák, ředitel Hasičské záchranné služby Tábor. „Na táborskou stanici jsem nastoupil před 27 lety, ale je pravda, že tady jsem získal základ. Dodnes rád vzpomínám na začátky u dobrovolných hasičů,“ komentuje.

Zároveň vyzdvihuje práci současného vedení sboru a podporuje ho z pozice profesionálního hasiče. „Za poslední čtvrtstoletí se strašně změnil pohled na hasiče. Myslím, že po různých mimořádných událostech společnost změnila názor a u obcí a zastupitelů je větší podpora. Je to vidět v zázemí, na vycvičení osob a myslím, že integrovaný systém je nyní daleko lépe připravený,“ uzavírá.

Spustit audio