Hana Hosnedlová: Národní kronika

28. říjen 2019

Už je to asi tři roky, možná déle, co jsem se setkala s projektem nazvaným slibně Národní kronika. Zní to vznešeně a možná i nedostupně, ale pravda je taková, že doslova každý se může stát spolutvůrcem tohoto zajímavého projektu.

Národní kroniku totiž už delší dobu sestavuje Nadace Charty společně s Národním muzeem a seniorským sdružením SenSen. Jedná se o archiv malých i větších událostí ze života každého z nás.

Nevadí, že zaznamenané události mají třeba jen místní nebo dokonce osobní charakter. I ta nejmenší vzpomínka na minulost má svou cenu, pomáhá zachovat paměť národa, ducha doby a co nejkomplexnější pohled na uplynulé časy. Jak bylo řečeno v souvislosti s tímto nikdy nekončícím projektem: Není malých příběhů, není malých životů. 

Do Národní kroniky je možné vkládat texty, fotografie, naskenované dokumenty, zvukové nahrávky i videa. Uložit je ale možné i celé deníky, kroniky nebo filmy. Příspěvky jsou předávány Národnímu muzeu, které je pečlivě registruje a ukládá pro budoucnost.

Tahle možnost zapsat se do dějin mne tenkrát nesmírně nadchla a byla jsem odhodlaná se do ní intenzivně zapojit. Ale bohužel zůstalo jen u myšlenky. Dodneška jsem se totiž nedokázala rozhodnout, co z mého přepestrého životního leporela by bylo pro Národní kroniku to pravé...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.