Hana Hosnedlová: Manželky

29. červen 2020

Setkáváme se s tím denně, aniž si to uvědomujeme. Totiž se skutečností, že ženy slavných mužů jsou prezentovány a hodnoceny pouze jako partnerky či manželky těchto populárních osobností.

Vždyť to znáte - slyšíte nebo čtete: to je manželka nebo milenka toho či onoho známého herce, zpěváka, spisovatele, sportovce.

Možná to většině z nich nevadí a rády se přiživí na výsluní svých partnerů, ale jsou i takové, které se chtějí vymanit z této zlaté otěže a fungovat samy za sebe. Dokázat něco svými schopnostmi, dovednostmi, úsilím... Prosadit se bez berličky slavného jména, ne jako manželka či společnice někoho, kdo už na stupních slávy stojí. 

A těmhle ženám já tleskám a moc jim držím palce. Mám známou, která desítky let tvořila příslušný manželský doplněk svému muži, úspěšnému a oblíbenému hudebníkovi. Nikdy si ani slůvkem neposteskla.

Když její manžel pak nečekaně zemřel, byla z toho doslova na dně. Ale najednou se jako Fénix zvedla, zamávala křídly a začala se věnovat malování. Její obrazy jsou nádherné, získala stále se rozšiřující okruh obdivovatelů a měla už i několik zdařilých výstav...

Ovšem muži, v jejichž stínu ženy žijí, nemusí být vždycky jen ti slavní. Takových dvojic je kolem nás spousta. A vlastně to funguje i opačně – silná osobnost ženy a muž v jejím stínu. Ale to se dá změnit – každý den totiž přináší život řadu příležitostí, stačí jen některou z nich uchopit...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.