Hana Hosnedlová: Fotografie

28. duben 2020

Víte, co mě na stále se rozvíjející technologii digitální fotografie mrzí? Asi budete hádat, že skutečnost, že je příliš rychlá ve vývoji, že ji starší lidi už hůř zvládají a podobně. Nikoliv!

Mě irituje hlavně to, že se už nedá prakticky ničemu v tomto směru věřit. A jak jsem zjistila, neštve to jen mne.

Dříve byla fotografie naprosto přesvědčivý důkaz, nezpochybnitelný argument, dneska se dá úplně všechno prostě nafalšovat. Stojíte na holé scéně a digitální kouzelník okolo vás naprosto věrohodně přičaruje moře, strmé horské štíty nebo newyorské mrakodrapy.

Několika kliky dokáže změnit těžce obézní dámu v dívku štíhlou jako proutek. Nebo totální ošklivku v oslnivou krasavici, mladičkou dívenku ve stařenku, zestárlý vrásčitý obličej v portrét postpubertální mladice.

Trochu jako z hororu je i vteřinové kouzlo změny lidských obličejů ve zvířecí hlavy, určitými rysy odpovídající původnímu snímku. A to nemluvím o fingovaných nálezech obřích pětimetrových lidských koster, pětadvacetimetrových anakond, želv větších než stánek hot-dogů, neuvěřitelných pokladech či objevených palácích neznámých civilizací na dně oceánů.

Svět chce být klamán, říká klasik, a tahle digitální technická kouzla to naplňují měrou vrchovatou.

Spustit audio