Göttingenské miniprase je čistotný domácí mazlíček. Musí ale dodržovat správný jídelníček

30. květen 2019

Speciálně pro biomedicínský výzkum je vyšlechtěné plemeno Göttingenské miniprase. Jeho šlechtění začalo v 60. letech 20. století.

Stál za ním německý institut pro množení zvířat spadající pod univerzitu v Göttingenu v Německu. Plemeno vzniklo křížením minnesotských miniprasat, vietnamských prasat a běžných domestikovaných německých prasat. Svoje místo má v biomedicínském výzkumu, který slouží k záchraně lidských životů.

Divočáků přibývá, přibližují se k městům a schovávají se v polích s řepkou nebo kukuřicí

divočák - divoké prase

Léta se mluví o přemnožení divočáků a škodách, které způsobují. Problém ale trápil už naše předky. Myslivec Milan Smetana z Českých Budějovic připomíná, že ho musela řešit i Marie Terezie.

Lidé si göttingenská miniprasata oblíbili také jako domácí mazlíčky. Právě k takovým chovatelům patří i Jindra Koukolová z Písku. Na jejím dvoře pobíhají Růženka, Matylda a Žaneta – tři prasnice tohoto plemene.

Růženka má svůj vlastní výběh, protože se se svými spolubydlícími nesnesla. Jako malá vyrůstala v paneláku. Její původní majitel se jí ale brzy zbavil, protože mu začala demolovat byt.

„Růženka je hodně přátelská k lidem, umí chodit v kšírkách, jezdí v autě a přiběhne na zavolání“, vychvaluje jednu ze svých zvířecích kamarádek Jindra Kokolová.

Růženka patří k píseckým atrakcím

Výběh Růženky se nachází na trase pro pěší i cyklisty u řeky Otavy. „Lidi už ji znají jménem. Když chodí děti z mateřské školky, máme je tady pořád vyskládané na plotě. Nosí jí dokonce svačinu. To jsme ale museli zatrhnout, protože Růženka ohromně ztloustla“, líčí následky popularity její chovatelka.

Göttingenské miniprase

Göttingenská miniprasata musí tvrdě dodržovat správný jídelníček. Obezita pro ně znamená zdravotní problémy. Tito všežravci by proto měli mít z 95 procent rostlinnou stravu. Když se překrmují, můžou dosáhnout i dvojnásobné velikosti. Proto Růženku čeká dieta.

„Růža dostává i rostlinné zbytky z kuchyně – slupky od mrkve, řepu a taky to, co nám tady zbyde v zahradnictví. Je takový živý kompostér“, pochvaluje si Jindra Kokolová.

Prasata potřebují i živočišnou bílkovinu. Jejím zdrojem můžou být například psí granule. Existují i extrudované těstoviny pro psy se zeleninou, do kterých se přidávají vitamíny. Potom se jedná o plnohodnotnou stravu, po které zvířata moc nepřibírají.

Standartní délka göttingenských miniprasat je 75 centimetrů, výška kolem 40 centimetrů, váha 18 až 90 kilogramů. V jejich výběhu by nemělo chybět bahniště, ve kterém provádějí svoji očistu. Důležité jsou pro ně i hračky, aby se prasata nenudila.

„Růža tu má různá drbátka, se kterými si hraje. Kmeny se nám osvědčily nejvíc“, dodává Jindra Kokolová. „Zajímavostí je, že Růženka nemá ráda muže, veterináře obzvlášť“, dodává chovatelka, „to je potom problém při úpravě paznehtů“.

Kromě pravidelné manikúry a odčervování nepotřebují göttingenská miniprasata žádnou větší zdravotní péči. To platí ale jen v případě, že si udrží tu správnou váhu. Potom se můžou dožít i patnácti let.

Související