Fyzické testy pro práci u policie splnily při zkouškách nanečisto čtyři pětiny uchazečů

28. září 2019 12:28

Psychotesty, trestní bezúhonnost i fyzická kondice jsou potřeba pro práci policistů. V Českých Budějovicích si v pátek mohli zájemci vyzkoušet, jestli by fyzické testy pro vstup do sboru splnili.

Uchazeči o práci u policie musí splnit fyzické texty ve čtyřech disciplínách. „Je to člunkový běh na čas, dále celomotorický test, kliky na výdrž a běh na tisíc metrů,“ vyjmenovala personalistka Miroslava Koubová.

Testy nanečisto si přišla vyzkoušet například středoškolačka Aneta Křížová. „Chtěla jsem zjistit, jestli bych je zvládla, protože už jsme je jednou dělali ve škole. O práci u policie ale neuvažuji,“ řekla.

Možnost, že se bude ucházet o práci u policejního sboru, naopak nevylučuje Matěj Mareš, který fyzické testy zvládl s absolutním přehledem. „Trénuji bojové sporty, takže nějaká fyzička tam je,“ komentoval.

Fyzické testy, které jsou součástí přijímacího řízení k policii, splnilo v Českých Budějovicích 41 z 52 uchazečů. Na místě získali certifikát s roční platností. To znamená, že pokud se v příštích dvanácti měsících rozhodnou k policii skutečně přihlásit, nebudou už muset fyzické testy opakovat.

Čtěte také

Pět uchazečů dokonce ve čtyřech disciplínách získalo 68 bodů. K certifikátu jako bonus dostali možnost strávit jeden den na jakékoliv služebně policie.

Akce měla přilákat nové zájemce o práci u sboru. Policistů je totiž nedostatek. V Jihočeském kraji jich aktuálně chybí 140, a to hlavně na dopravních a pořádkových odděleních. Problematické jsou regiony v rakouském příhraničí, Českokrumlovsko a Prachaticko, kde lidé často odcházejí za lepšími výdělky do zahraničí.

Krajský policejní ředitel Luděk Procházka ale zdůraznil, že situace není tak kritická, aby bylo nutné například zavírat některé služebny. Jihočeští policisté dokonce ještě dojíždějí vypomáhat kolegům do jiných regionů.

Související