Fotbalista i manažer klubu v době epidemie pomáhají, chodí seniorům pro nákupy

3. duben 2020 08:58

Martin Vozábal řídí fotbalový klub, který svými výkony v první lize, přestože je nováčkem soutěže, velmi příjemně překvapil. Jenomže teď mají hráči proti sobě jiného protivníka - nový typ koronaviru. Vedení Dynama České Budějovice jen nečeká, až se situace zklidní, ale i generální manažer vyrazil osobně na pomoc seniorům.

„Tady máme seznamy na nákup, teď si to ve skupině rozdělíme,“ ukazuje Martin Vozábal hustě popsaný papírek. Mléko, rohlíky, vajíčka, všechno to, co si napsali senioři. Nadace fondu Jihočeské nadějí jejich požadavky zaznamenala a generální manažer fotbalového klubu vyrazil na nákup.  

„Sám jsem se přihlásil a vznikla z toho parta,“ říká. Pomáhá i Roman Lengyel. Oba si zahráli fotbal v několika předních českých klubech i v reprezentaci a zkušenosti mají ze zahraničního angažmá, teď nakupují pro seniory.

„Většinou to tady máme připravené, ale také byl den, kdy jsme to museli dělat narychlo, a to byl docela blázinec dávat do jednoho vozíku třeba tři nákupy,“ popisuje Lengyel. Občas se stane, že někdo žádá něco, co v obchodě chybí, ale naštěstí je toho k dostání víc, než není.

Čtěte také

„Zakládal jsem si na tom, že to nebude jenom tak, že se jednou sejdeme a tím to pro nás končí. Chodíme denně, chceme to dělat naplno. V téhle krizové době by každý měl přiložit ruku k dílu,“ dodává Martin Vozábal.

A tak fotbalisté vybírají zboží, skládají ho do tašek a pak už vyráží osobními auty na předem nahlášené adresy. Cílovou skupinou jsou v těchto dnech ti nejvíce ohrožení, tedy senioři.

„Samozřejmě jsou vděční, děkují nám. Většinou jim nákup dáme před dveře a snažíme se udržovat minimální kontakt,“ komentuje Roman Lengyel.

Generální manažer Dynama vnímá kolem sebe i v těchto dnech spoustu nářků a nedokonalostí. Sám osobně, možní i díky vytrénované psychice ze světa sportu, bere většinu stížností s nadhledem. „To, že si někdo v tuhle chvíli stěžuje na malichernosti, je nepodstatné, spíš by se každý měl snažit pomoct,“ uzavírá Martin Vozábal a vyráží znovu do obchodu.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související