V době epidemie jezdí cyklisté na trenažéru po virtuálních tratích, navíc tak pomáhají

23. březen 2020

Epidemie koronaviru a nouzový stav z pochopitelných důvodů sportu nepřeje. Pro ty, kteří jsou technicky zdatnější, přichází v úvahu varianta pohybu ve virtuální realitě.

Cyklisté z Vimperka připravili akci, při které si můžete zasportovat a ještě pomůžete postiženému regionu v Itálii. Rouvy Real Spring Classics je série digitálních závodů pro profesionální i amatérské cyklisty. 

Virtuálně po šumavské trase na Boubín vyjel ve VirtualTraining ve Vimperku Vladan Pokorný. „Je to trasa, kterou jezdím i v reálu a je moje oblíbená, nastoupá se tam asi 800 metrů na dvaceti kilometrech,“ popisuje.

Pohyb, byť ve virtuálním prostředí, oceňuje i bývalý úspěšný cyklista, účastník olympijských her Jaroslav Bílek. „Za nás tyhle možnosti propojení tréninku na trenažéru s vizualizací tratí nebyly. Je to v tuhle chvíli zajímavá možnost, jak strávit volný čas v rámci opatření, kdy se má co nejvíc omezit pohyb lidí,“ říká.

Čtěte také

Všichni, kdo se zapojí, dostanou předplatné do aplikace zdarma. „Připojíte svoje kolo a naši aplikaci, která dokáže řídit ten chytrý trenažér na základě výškového profilu trasy,“ vysvětluje ředitel firmy na vývoj softwaru Petr Samek.

Vladan Pokorný si pohyb na trenažéru ve virtuální realitě chválí. „Stojí to za to a je to teď jediná možnost, jak pořádně trénovat. Můžu si tam virtuálně připojit i někoho k sobě, tak v téhle situaci, kdy nemohu sportovat s nikým, mám alespoň pocit, že s někým jedu,“ dodává.

Cyklisté se navíc mohou zapojit do výzvy Ride for Italy. „Máme čtyři virtuální italské trasy, které musí každý, kdo se připojí, dokončit. V tu chvíli se jeho příspěvek započítává. Cílem je vybrat osm až deset tisíc euro na pomoc Itálii, konkrétně regionu Veneto,“ uvádí Petr Samek.

Pomoc s nákupy a výzva fanouškům

Sportovci v těchto dnech pomáhají i jinak. Desítky a stovky nákupů ve spolupráci s nadací Jihočeské naděje osobně zajišťuje generální manažer fotbalového klubu Dynamo České Budějovice Martin Vozábal.

„Zakládal jsem si na tom, že to nebude jenom tak, že se jednou sejdeme a tím to pro nás končí. Chodíme denně, chceme to dělat naplno. V téhle krizové by každý měl přiložit ruku k dílu,“ říká.

Vzkaz má i lídr fotbalové kabiny Dynama Tomáš Sivok. „Chraňte se, nepodceňujte opatření, vyhýbejte se kontaktům. Čím dřív to pochopíme, tím dřív ten vir bude pryč,“ připomíná.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související