Festival autorského čtení v Trhových Svinech uvítá autorku Šikmého kostela Karin Lednickou

28. červenec 2022

Na Svinenském čtení se už představili spisovatelé Aleš Palán, Jiří Březina nebo Jana Poncarová. Besedy tohoto literárního festivalu účastníky zavedou na méně známá místa Trhových Svinů, třeba na starou faru nebo ke kostelu Nejsvětější Trojice.

Venkovní posezení s autorským čtením českých spisovatelů organizuje Jan Štifter. „Ve čtvrtek přijíždí Karin Lednická, podíváme se do kostela Nejsvětější Trojice, a v pátek bude hostem Petra Klabouchová,“ zve.

„Večer je koncipovaný jako beseda. Já mám nachystané nějaké otázky, povídáme si asi hodinku. Pak je čtení, kdy autor většinou čte z nějakého svého aktuálního díla, následně je prostor pro otázky publika. Jsou to takové dvě hodiny povídání, čtení a besed,“ upřesňuje.

Čtěte také

Festival Svinenské čtení se letos koná podruhé. „My jsme si někdy na začátku loňského roku řekli, že by bylo fajn zvát do Trhových Svinů zajímavé současné české autory, protože tady se nebojí zvát si zvučná jména k sobě na návštěvu. A tak jsme si hned na začátku troufli na Alenu Mornštajnovou, což je jedna z nejčtenějších současných autorek. A hned do dalšího ročníku jsme si troufli na Karin Lednickou, která také přislíbila účast. Ta je hlavní hvězdou letošního festivalu,“ říká Jan Štifter.

Atmosféru akce si pochvaluje starostka města Věra Korčaková. „Publikum, které se tam sejde, je poučené a ptá se. Je vidět, že ty knihy znají a že z toho mají radost. Dobří lidé se nabalují,“ usmívá se.

Už teď je podle organizátorů také jasné, že literární festival se v Trhových Svinech uskuteční i příští rok, a to tradičně v posledním červencovém týdnu.

autor: František Ciglbauer
Spustit audio

Související