Ferdinand d´Este odjel do Sarajeva z Chlumu u Třeboně, od atentátu uplynulo právě 110 let

28. červen 2024

28. června 1914 byl v Sarajevu zastřelen František Ferdinand d´Este s manželkou. Řidičem automobilu, ve kterém seděl následník trůnu při sarajevském atentátu, byl Leopold Lojka pocházející z Telče. 

„Nedaleko držel hlídku jihočeský voják z Chotýčan Josef Marek,“ připomíná chvíle atentátu na Františka Ferdinanda Este publicista Jan Ciglbauer.

K atentátu došlo okolo jedenácté hodiny a zpráva o něm se do Českých Budějovic dostala kolem sedmnácté hodiny odpolední. V Českých Budějovicích se tehdy konala Matiční slavnost.

Ferdinanda Este většinou známe jen jako takzvaného následníka trůnu. Jeho celého jméno znělo František Ferdinand Karel Ludvík Josef Maria arcivévoda Rakouský-Este. Byl synovcem císaře a krále Františka Josefa I. a v zemích Koruny české vlastnil panství a zámky Konopiště a Chlum u Třeboně. 

František Ferdinand Este velel 75. vojenskému pluku v Jindřichově Hradci a právě kontrola pluku a rozloučení se svými dětmi v Chlumu u Třeboně bylo to poslední, co v jižních Čechách zažil. Pak už s Žofií odjeli směr Sarajevo. 

Celý příspěvek si poslechněte online.

Spustit audio

Související