Eliška Novotná: Sirény

7. srpen 2024

Každou první středu v měsíci se v poledne spouští sirény. Jsme na to zvyklí, víme, že se jedná o jejich zkoušku a nemáme tu chvilku spojenou s žádným nebezpečím.

Prostě jen takové ujištění „jsme připraveni, kdyby něco“, ale „co“ se nás jaksi netýká. Také jsme s pochopením respektovali, že sirény na nějakou dobu zmlkly, aby neděsily ty, kteří k nám uprchli z války a jejichž „to“ bylo živé a strašné.

Jenomže: jak se tak teď pohybuji ve městě svého dětství, dostaly pro mne sirény ještě jeden význam. Význam neměnnosti.

Když se jednu tu nedávnou středu rozhoukaly a já byla zrovna blízko domu, kde bydlívala moje babička, pohlédla jsem bezděčně vzhůru, protože na střeše bývala siréna, co pamatuji. A ona je tam pořád!

Potěšilo mě to, jako všechno, co si zachovává funkčnost dlouhá léta, v tomto případě dokonce desetiletí – i když se do facebookové skupiny fanoušků „přátelé zkoušky sirén“ (ano, taková opravdu existuje!) asi nepřidám!

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Snadné

    Valí se to na nás ze všech stran. „Je to snadné!“, „Zvládne to každý!“ „Bez námahy!“. Kdo by odolal, že? Jenomže: opravdu chceme všechno zvládnout snadno, bez úsilí?

  • Eliška Novotná: Velké peníze

    Jistě se vám to také stává – máte v peněžence bankovku vysoké hodnoty, tisícovku nebo ještě lépe dvoutisícovku, a když s ní platíte, nikdo ji nechce.

  • Eliška Novotná: Pozadí

    Najednou je plné město mladých dívek a žen, které neskrývají svá pozadí pod volnými halenami jako jejich maminky, babičky či dokonce i o pár let starší sestry.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.