Eliška Novotná: Koláč k čaji

18. srpen 2022

Chystala jsem v horkém letním dni pohoštění pro odpolední návštěvu. Když jsem pak kontrolovala, zda je všechno připravené a nebudu muset často odbíhat uprostřed zajímavého povídání, najednou mi to došlo. 

Vždyť je to všechno úplně opačně! Tvarohový koláč jsme upekla už večer, aby pořádně vystydl, a dopoledne jsem ho ještě strčila do lednice, aby byl pěkně chladný.

Zázvorový čaj jsem po vyluhování před chvílí dolila ještě vlažnou vodou z elektrické konvice a do džbánu hodila pár koleček limetky.

Vychlazený koláč a sotva vlažný čaj – no, tys tomu dala, řekla by mi, dávno tomu, moje babička. Vlažný je na žízeň lepší než teplý, namítla bych, a do teplého koláče by se v té třicítce asi nikomu nechtělo.

No, je to prostě všechno „na hlavu otočený“ jak jsme si kdysi říkávaly, viď? A po té nostalgické samomluvě jsem se honem „učísla“, abych se už mohla začít těšit na naše milé hosty.

Spustit audio