Eliška Novotná: Koláč k čaji
Chystala jsem v horkém letním dni pohoštění pro odpolední návštěvu. Když jsem pak kontrolovala, zda je všechno připravené a nebudu muset často odbíhat uprostřed zajímavého povídání, najednou mi to došlo.
Vždyť je to všechno úplně opačně! Tvarohový koláč jsme upekla už večer, aby pořádně vystydl, a dopoledne jsem ho ještě strčila do lednice, aby byl pěkně chladný.
Zázvorový čaj jsem po vyluhování před chvílí dolila ještě vlažnou vodou z elektrické konvice a do džbánu hodila pár koleček limetky.
Vychlazený koláč a sotva vlažný čaj – no, tys tomu dala, řekla by mi, dávno tomu, moje babička. Vlažný je na žízeň lepší než teplý, namítla bych, a do teplého koláče by se v té třicítce asi nikomu nechtělo.
No, je to prostě všechno „na hlavu otočený“ jak jsme si kdysi říkávaly, viď? A po té nostalgické samomluvě jsem se honem „učísla“, abych se už mohla začít těšit na naše milé hosty.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.