Elán – Hodina slovenčiny (1985)

7. září 2022

V Kulaté muzice nás tentokrát čeká vzpomínka na pop-rockovou legendu kdysi federálního hudebního prostoru – slovenskou skupinu Elán. Její album Hodina slovenčiny vyšlo v roce 1985.

Jde o poslední titul klasické sestavy kapely, který svým způsobem završuje i zlatou éru jejího fungování. A do té spadají hity jako Zal´úbil sa chlapec, Královna bielych tenisiek či Stužková.

Kapela Elán se do širšího povědomí veřejnosti dostala v roce 1980 poté, co na Bratislavské lyře získala stříbrné ocenění s písní Kaskadér. Po ní se utrhla lavina, která si podmanila statisíce posluchačů. Na deskách i koncertech.

A u těch desek nešlo jen o hudbu, výjimečný byl i jejich propracovaný grafický styl, včetně loga skupiny – jakéhosi bubáka s vyplazeným jazykem, evidentně inspirovaným známým logem slavných Rolling Stones.

Ale Elán nešel jejich cestou zemitého rokenrolu s bluesovou vůní – naopak, jeho teritoriem byl melodický pop-rock, postavený často na klávesových linkách s přesně dávkovanými ostrými hroty kytar. A vysoko posazeným zpěvem, o který se starali hlavně Jožo Ráž a Vašo Patejdl.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Olympic – Ulice (1981)

    Ulice z roku 1981 je prostředním z tria konceptuálních alb, jimiž se skupina Olympic zkoušela přihlásit k populárnímu trendu tematických desek zahraničních rockových hvězd.

  • Greenhorns – Zelenáči ´72 (1972)

    V historii naší asi nejslavnější country kapely jsou dvě zlaté éry. O té první, vymezené roky 1967 a 1974, vědí i posluchači, kteří jinak tenhle žánr cíleně nevyhledávají.

  • Flamengo – Kuře v hodinkách (1972)

    Nejlepší album v dějinách českého bigbítu – to je vizitka, která mluví sama za sebe. Patří k nahrávce z konce roku 1971, jež na černém vinylu vyšla o rok později.