Edgar Dutka: Tátovy narozeniny. Tragický příběh rodiny rozdělené režimem čte Kryštof Hádek

23. květen 2021

Text vyšel v povídkové knížce s názvem Staženi z kůže ze tmy vycházíme. V roce 2007 ji vydalo nakladatelství Torst. Jedná se o soubor deseti povídek, které vyprávějí, jakými způsoby komunistický režim v době totality ničil životy občanům tehdejšího Československa.

Povídka s názvem Tátovy narozeniny vypráví tragický příběh odehrávající se v 50. letech o rodině, které tehdejší režim nedovolil žít společně. Text načetl herec Kryštof Hádek.

Tátovy narozeniny
Čte: Kryštof Hádek
Připravil: Jiří Vondráček
Napsal: Edgar Dutka
Zvukový mistr: Radek Veselý
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2007.

Autor Edgar Dutka se narodil před 80 lety, 21. května 1941. Jeho dětství nebylo příliš idylické. Když mu bylo sedm, zatkli komunisté jeho matku za protistátní činnost a on i se svojí starší sestrou skončil na dva roky v dětském domově. Maminka později z vězení utekla a emigrovala do Austrálie. Viděl ji až po dlouhých dvaceti letech v roce 1968 v jejím novém domově.

Zvůle režimu, v němž prožil dětství, mládí i velkou část dospělého věku, se stala jeho hlavním literárním tématem. Psát začal už v 60. letech, vydávat až za dalších čtyřicet let.

V roce 2003 vzbudila velký ohlas čtenářů i kritiky jeho prvotina s názvem U útulku 5. V ní se vypsal právě ze vzpomínek na dvouletý pobyt v dětském domově v Břeclavi. Většinu textů knihy napsal už v 60. letech a jak prohlásil v jednom z dřívějších rozhovorů, považoval to za výtečné téma a vůbec to tehdy nebral jako hořkou vzpomínku.

Spisovatel Edgar Dutka na snímku z roku 2003

„Pro mě to byl cikánský život, tehdy v dětském domově vládla velká svoboda, nikdo se o nikoho nestaral, chodili jsme za školu, užívali si přírody a sem tam jsme dostali namláceno, samozřejmě. Tím pádem to pro mě byly krásné zážitky a až s odstupem jsem pochopil, že jiné děti měly jiný život,“ řekl Edgar Dutka.

Kniha U útulku 5, ačkoli byla napsána už v 60. letech, vyšla až v roce 2003. V následujícím roce byla nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii próza.

Za svoji druhou knihu, román Slečno, ras přichází z roku 2004, který se dotýká života emigrantů v Austrálii, kam odešla i autorova matka, získal Státní cenu za literaturu.

Po dvou letech v dětském domově se Edgar Dutka dostal do pěstounské péče matčiny sestřenice. Maturoval na jedenáctileté střední škole v Břeclavi, poté šel studovat Vysokou školu chemickotechnologickou do Pardubic, tu ale nedokončil.

V letech 1964 až 1971 studoval filmovou a televizní scenáristiku na FAMU. Pracoval ve scenáristickém oddělení Filmového studia Barrandov nebo jako dramaturg, scenárista a režisér ve Studiu Jiřího Trnky a studiu Bratři v triku.

Spustit audio

Související