Dvakrát do měsíce smí k seniorům na návštěvu jeden člověk a to jen na půl hodiny

17. únor 2021 14:37

Po více než pěti týdnech se obnovují návštěvy i v těch sociálních zařízeních, které to doposud zakazovaly. Příbuzní klientů ale musí splňovat přísná hygienická opatření. Například českobudějovický Domov pro seniory Máj má návštěvní hodiny třikrát týdně vždy od třinácti do sedmnácti hodin.

Zájemci se musí zaregistrovat předem na webových stránkách. Klienti se už na návštěvy velmi těší.

„To víte, že se těším. A mám z toho taky trochu trému, abych nebulila. Přece jen po telefonu to tak není, jako když mluvíme z očí do očí,“ říká třiadevadesátiletá bývalá lékařka paní Jaroslava, která zrovna očekávala návštěvu syna, se kterým se naposledy viděla na konci prosince loňského roku. I přes svůj věk ale s rodinou pravidelně komunikovala po internetu, takže například pravidelně dostávala fotky a videa svých pravnoučat.

Čtěte také

Na návštěvu příbuzných se těší i jedenaosmdesátiletá paní Stanislava, pro kterou bylo období bez osobního kontaktu s rodinou - jak sama říká - velmi náročné:

„Přečetla jsem, co mi přišlo pod ruku. Všechny ty knížky už vám můžu říct, mě ani nebaví. U toho mám dost. Bylo to opravdu těžké období.“

Jeden klienta smí dvakrát do měsíce navštívit jeden člověk, který se musí při vstupu prokázat maximálně 48 hodin starým antigenním testem. Přijít mohou také lidé s lékařským potvrzením o prodělání nemoci covid - 19 v posledních devadesáti dnech. Pokračuje ředitelka Domova pro seniory Máj Petra Zimmelová:

„My zkontrolujeme, zda ten člověk vybaven kvalitním respirátorem FFP2 a od nás potom obdrží pokyn k tomu, aby se dezinfikoval, vyplní čestné prohlášení a v tu chvíli může vstoupit na návštěvu. Návštěva trvá třicet minut. Zatím doporučujeme, aby to byla jedna osoba.“

Některá jiná sociální zařízení v kraji lidi testují přímo před návštěvu. Domov pro seniory Máj ale tuto možnost zajistit nemůže, protože na to podle ředitelky Petry Zimmelové nemá dostatečnou personální kapacitu: „Personálně by nás kontinuální návštěvy v průběhu dne vyčerpávaly.“

Momentálně tady druhou dávku vakcíny proti covidu - 19 dostala zhruba polovina klientů i zaměstnanců, kteří měli o očkování zájem. Ředitelka Petra Zimmelová předpokládá, že se všechny podaří proočkovat nejpozději do konce března.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

 

Spustit audio