Dva protínající se šípy spojily břehy Otavy v Písku. Lávku navrhl Josef Pleskot

25. září 2018 14:48

Originální architektonické dílo Josefa Pleskota propojilo břehy řeky Otavy v Písku. Lávku Dagmar Šimkové pro pěší a cyklisty navrhl známý architekt a písecký rodák nejen podle své fantazie, ale i podle připomínek místních.

„Když se podíváme od Václavského břehu, tak je to šíp vystřelený směrem na Hradišťský vrch, a když se podíváme z druhé strany, tak je to šíp vystřelený ke kostelu svatého Václava. V místě, kde se šípy míjejí, se potkávají lávky,“ ukazuje architekt Josef Pleskot.

Novou spojnicí břehů jsou podle něj vlastně dvě lávky, které se sbíhají ve dvou třetinách na jednom pilíři. Ten je zároveň vyhlídkovou terasou.

Francouzský politik Richelieu prohlásil: „Za vším hledej ženu.“ V souvislosti s lávkou Dagmar Šimkové to říká i architekt Josef Pleskot. „Ano, to je čistá pravda, protože když jsem byl osloven, zda bych nechtěl v Písku tuhle práci dělat, moje milá žena řekla: Musíš to pro Písek udělat. Takže jsem se dal přesvědčit, protože jsem věděl, že doma není nikdo prorokem. Jsem píseckým rodákem, znám tady každý kout ze svého dětství a hlavně gymnaziálního mládí, takže znám Písečáky,“ dodává.

Lávka Dagmar Šimkové v Písku má spoustu originálních prvků. „Například nahoře jsme změnili lano v táhlo, aby pan Pleskot měl obě koncovky stejné, to jsem ještě nikde ve světě neviděl, stejně jako přípoje těch závěsů, tenkých tyčinek na lano a podobně,“ popisuje statik a konstruktér Vladimír Janata, který spolupracuje s architektem už dvanáct let.

Zatím se po lávce mohou procházet pouze pěší, cyklistům se otevře v polovině října.

Spustit audio

Související