Vltavu v Českých Budějovicích překlenula nová lávka pro pěší a cyklisty

7. červen 2018 14:05

Novou lávku přes Vltavu mohou využívat pěší, bruslaři i cyklisté na jihu Českých Budějovic. Navazuje na cyklostezku podél řeky a spojuje břehy u sportoviště Meteor v Rožnově na okraji města.

Stavba stála téměř 20 milionů korun bez daně. Od lávky je už možné dojet po asfaltové cestě až do Plané.

„Od otevření tady bylo hodně cyklistů, bruslařů i běžců. Bylo vidět, že nějaký potenciál to určitě má,“ komentoval starosta Plané Tomáš Pintér.

Očekává, že díky lávce se zvedne cykloturistický ruch v Plané. „Doteď bylo spojení jen po E55, a to bylo spíš o život, než aby tam někdo s radostí přijel. Věřím, že se to zvedne a půjde to ještě dál, pokud se nám podaří dokončit projekt cyklostezky až do Boršova,“ dodal.

Starosta obce Boršov nad Vltavou Jan Zeman přijel na slavnostní otevírání nové cyklolávky na paddleboardu. „Z Boršova zatím nelze dojet bezpečně do města, tohle je nejbezpečnější způsob. Jeli jsme hodinu a pět minut a museli jsme přenášet, je málo vody,“ popsal.

„On je to proces,“ reagoval náměstek českobudějovického primátora Petr Holický. „Každá liniová stavba má řadu míst, která se složitě projednávají. Já věřím tomu, že se podaří i pokračování směrem k Boršovu prosadit,“ vysvětlil.

Na kole přijel i šéf odboru dopravy Jaroslav Mráz. „Byl jsem tu ani ne za čtvrt hodiny, od náměstí po cyklostezce kolem řeky. Lávka je pěkná, myslím, že zapadá do charakteristiky budějovických mostů, všechny mají podobný styl,“ zmínil.

Nová lávka u TJ Meteor rozšiřuje síť českobudějovických cyklostezek směrem na jih. Pro obyvatele Rožnova může posloužit i jako zkratka na levý břeh, kam se dosud jen dívali z oken.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související