Druhým kolem pokračují senátní volby. Jihočeši vybírají senátory v obvodech Český Krumlov a Tábor

30. září 2022 16:15

Po týdnu se v Česku znovu otevřely volební místnosti. Důvodem je druhé kolo senátních voleb, ve kterých lidé vybírají obsazení třetiny horní komory Parlamentu. Na jihu Čech se to primárně týká dvou obvodů a také jednoho, který je převážně v kraji Vysočina a do toho Jihočeského zasahuje jen částečně.

Prvním z obvodů je Český Krumlov. Kandidovalo tu celkem pět lidí. Do druhého kola postoupil dosavadní senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa z ODS se ziskem více než 36 procent hlasů. Druhé místo s bezmála 17,5 procenty hlasů obsadil dosavadní místostarosta Prachatic Miroslav Lorenc z hnutí ANO.

Tomáš Jirsa dosud bez přestávky zastával funkci senátora celých 18 let. Zvláštností českokrumlovského obvodu je, že zasahuje například až na Prachaticko a také na západní až severní okraj Českobudějovicka.

Čtěte také

Senátor se volí také v obvodu Tábor. Rovných 30 procent hlasů po prvním kole získal kandidát TOP 09, ODS, KDU ČSL a hnutí Tábor 2020 Marek Slabý, ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

Druhé místo připadlo Jaroslavu Větrovskému, který kandiduje za hnutí JIHOČEŠI 2012. Dosavadní senátor obvodu a starosta Mladé Vožice získal více než 22,5 procenta hlasů. Táborského senátora budou volit také obyvatelé části Středočeského kraje, kam tento obvod proniká.

Do Jihočeského kraje částečně zasahuje obvod Jihlava. Tam post obhajuje Miloš Vystrčil z ODS. Dosavadní předseda Senátu v prvním kole získal více než 45,5 procenta. Proti sobě má ve druhém kole kandidátku hnutí ANO Janu Nagyovou, kterou v prvním kole volilo více než 30,5 procenta voličů.

Volební místnosti jsou otevřené v tradičních časech – v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Hlasovací lístky dostanou voliči na místě.

Spustit audio

Související