Po šestnácti letech vyhrála komunální volby v Českých Budějovicích Občanská demokratická strana

25. září 2022 06:25

Občanští demokraté po šestnácti letech slaví vítězství v komunálních volbách v Českých Budějovicích. Od voličů obdrželi bezmála třicet procent hlasů. Druhé hnutí ANO, které obhajuje post primátora, získalo 24 procent.

Třetí skončilo hnutí Občané pro Budějovice. Do zastupitelstva se dostala ještě Česká pirátská strana, hnutí SPD a uskupení Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP 09.

Vítězná ODS zahájila už v sobotu večer první povolební vyjednávání. „Je to strašně milé, je to opravdu velké vítězství a po těch šestnácti letech si to užíváme. Musím říct, že za tu poctivou práci, kterou jsme předvedli po krajských volbách a teď v kampani, je to satisfakce,“ okomentovala volební výsledek Dagmar Škodová Parmová, jednička na kandidátce ODS v Českých Budějovicích.

Volební výsledek napovídá, že právě ona se pravděpodobně stane první primátorkou krajského města. Výsledky první povolební schůzky s druhým hnutím ANO ale nechtěla komentovat. „Je to teď velmi čerstvé a uvidíme. Pro koaliční vyjednávání budeme vždycky hledat cestu tam, kde budeme moci prosadit náš program, který jsme Budějčákům slíbili,“ řekla.

Čtěte také

Dosavadní primátor Jiří Svoboda z hnutí ANO je s výsledkem spokojený, přestože se na rozdíl od roku 2014 a 2020 nepovedlo zopakovat vítězství. „Znamená to, že jsme ve srovnání s předchozím stavem posílili. Budeme rádi v nějaké smysluplné koalici a všechno ukáže čas. Karty rozdává vítěz,“ reagoval.

Pro hnutí Občané pro Budějovice je výsledek naopak drobným zklamáním, přiznal jeho lídr Juraj Thoma. Podle něj je to určitý odraz celorepublikové politické situace. „Z toho volebního výsledku je vidět, že i v Budějovicích se komunální volby zdrcly na souboj ANO a ODS. V tomto kontextu získat třetí místo jako čistě místní hnutí není, myslím, vůbec špatné,“ uvedl.

Dagmar Škodová Parmová z ODS zároveň jasně deklarovala, že její strana nebude o koalici vyjednávat s hnutím SPD. Další kolo schůzek by měli komunální politici v krajském městě absolvovat během neděle.

Spustit audio

Související