Blízko koalici jsou v Písku, Prachaticích i Táboře. Vítěz voleb ve Strakonicích bude vládnout sám

26. září 2022 15:34

Noví zastupitelé jihočeských měst a obcí po víkendových komunálních volbách vedou intenzivní jednání o koalicích. Pokročili například v Písku, kde se na budoucí koalici dohodlo hnutí ANO, ODS a uskupení Pro Písek.

Koalice by měla v píseckém zastupitelstvu 13 z 27 hlasů. Trojice proto hledá ještě jednoho partnera, se kterým by získala nadpoloviční většinu. Českému rozhlasu to potvrdil městský lídr hnutí ANO Jan Čapek, který by se v případě dohody této koalice stal starostou města. Nabídku na spolupráci dostali také lidovci. Ti ji ale odmítli.

České Budějovice

O nové českobudějovické koalici vyjednává vítězná ODS. Partnerství pro další schůzky stvrdila s uskupením Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP 09. Jde tak o částečné kopírování vládní platformy.

Otevřené jsou v tuto chvíli prakticky dvě varianty – jedna s hnutím ANO v koalici a druhá bez něj. V druhém případě by ODS, lidovci a TOP 09 koalici utvořili s hnutím Občané pro Budějovice a s Piráty. Dohromady by měli pohodlnou většinu 28 z 45 křesel.

Městská lídryně ODS Dagmar Škodová Parmová v rozhovoru pro Český rozhlas připustila, že právě například Piráti by mohli být součástí koalice. „Jednali jsme společně a uvidíme. Některé body v programu jsou shodné, v některých se rozcházíme, ale jednání povedeme dál. Budeme jednat v rámci pracovních dnů tohoto týdne a předpokládám, že v pátek bychom mohli být více v obraze. Mohla by být dohoda, ale určitě ještě ne koaliční smlouva,“ uvedla.

Prachatice

Nová koalice už se rýsuje také v Prachaticích. Jednání se chopilo uskupení ODS a TOP 09, které ve volbách skončilo druhé. Koalici chtějí vytvořit s hnutím hnutí Živé Prachatice, dále uskupením Prachatice Společně, PRO Prachatice a také s KDU-ČSL. Toto spojení by v jednadvacetičlenném zastupitelstvu mělo 12 mandátů.

Znamenalo by to, že v opozici by skončilo vítězné uskupení NEZÁVISLÍ dosavadního starosty Martina Malého a také hnutí ANO.

„Jsme na úplném začátku, takže jsme neřešili žádné detaily. V jednání budeme pokračovat ve středu. Chceme zahájit diskuzi o tom, jaké budou priority a průniky v rámci volebních programů, včetně nějakých personálií,“ řekl městský lídr ODS a poslanec Jan Bauer.

Další města

V Táboře zatím vše nasvědčuje tomu, že vznikne koalice složená z vítězného hnutí Tábor 2020, uskupení Společně pro Tábor a Pirátů. Dohromady by měli 15 míst v 27členném zastupitelstvu. V opozici by tak skončilo hnutí ANO i koalice ČSSD, KSČM a SPD. Jednání o nové táborské vládě se už podle dosavadního starosty za hnutí Tábor 2020 Štěpána Pavlíka chýlí ke konci.

Bez výraznějšího posunu zatím zůstává Jindřichův Hradec. O nové koalici vyjednává jak vítězné hnutí ANO, tak druzí Nezávislí pro Hradec, kteří získali stejný počet mandátů.

Jasno zatím není ani v Českém Krumlově, kde vítězné hnutí ANO o koalici hodlá jednat se všemi ostatními politickými subjekty v novém zastupitelstvu. Potvrdil to lídr Alexandr Nogrády.

Ve Strakonicích byl volební výsledek jednoznačný pro hnutí Strakonická Veřejnost, které získalo přes 61 procent hlasů. Lídr a dosavadní starosta Břetislav Hrdlička potvrdil, že vítězné hnutí koalici nechystá a stejně jako doposud tak bude vládnout samo.

Spustit audio

Související