Dopravci obnovili další mezinárodní vlakové spoje. Lidé opět cestují například do Rakouska

16. červen 2020 08:28

Po třech měsících vyjely na trať další mezistátní vlaky. Od pondělí 15. června jezdí například Jižní expres do Linze a Railjet Vindobona do Vídně a Grazu. Bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru ale ve vlacích stále platí. 

První vlak do Rakouska vyjel v pondělí z Prahy v šest hodin. Mezi cestujícími byla Veronika Hornátová z Českých Budějovic, která studuje v Linci. Obnovení spoje velmi uvítala. „Nebyla vůbec žádná šance se do Lince dostat, jsem ráda, že se to konečně obnoví,“ řekla.

Jižní expres využila i Hana Rybáčková, která se spolužáky mířila do Vyššího Brodu sjíždět řeku Vltavu. „Určitě jsme rádi, že se spojení obnovilo, protože jinak bychom museli zařizovat dopravu u rodičů, museli bychom mít víc aut, takhle můžeme jet všichni pohromadě,“ komentovala.

Čtěte také

České dráhy obnovily najednou všech dvacet spojů do Lince a Vídně. „Na přechodu Horní Dvořiště jezdí všech osm vlaků do Lince a v Českých Velenicích dvanáct vlaků. Samozřejmostí jsou i gastroslužby, restaurační vozy, doplňkové prodeje a zároveň přeprava jízdních kol,“ uvedl ředitel českobudějovického regionálního obchodního centra Českých drah Jiří Kafka.

Cestující i obsluha musí stále dodržovat bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru. „Vlakové čety i doprovod vlaků jsou vybavení bezpečnostními pomůckami, mají ochranné roušky, rukavice. Pro cestující platí povinnost nosit roušky,“ připomněl Jiří Kafka.

Prvními mezinárodními spoji jely desítky lidí. Cestující se budou podle Jiřího Kafky do těchto vlaků vracet postupně. „Známe to z minulosti, kdy byly různé mimořádné události, například povodně, bude to pomalé,“ dodal.

Obsazenost vlaků by se podle odhadů dopravce měla vrátit do normálu o prázdninách s příchodem turistů a v září s návratem studentů do škol.

Spustit audio

Související