Na jindřichohradeckou úzkokolejku vyjel letos první parní vlak. Cestující museli mít roušky

1. červen 2020 17:47

Parní lokomotiva Polka po dvouleté opravě znovu vyjela na jindřichohradeckou úzkokolejku. Letošní zahájení sezóny bylo výjimečné i kvůli pandemii koronaviru. Na první spanilou jízdu se vydaly desítky cestujících.

Vedoucí oprav Jindřichohradeckých místních drah Jan Píšala zatápěl ve staré dámě už od třetí hodiny ranní. Musela se totiž před odjezdem pořádně zahřát. „Parní lokomotiva je připravená tehdy, když je natlakovaná, což můžeme vidět tady na ručičce manometru,“ ukazoval.

Loni lokomotiva Polka vůbec nevyjela, protože měla problémy se svým železným srdcem. „Pomyslným srdcem parní lokomotivy je parní kotel a přibližně jednou za deset let se musí generálně opravit, což se povedlo v předchozích dvou letech,“ řekl Jan Píšala.

Všechny díly na lokomotivě mechanici částečně rozebrali a vyčistili, zároveň opravili budku strojvedoucího. Poté, co lokomotivu zkompletovali, dali jí ještě nový nátěr.

Čtěte také

I vagóny bylo potřeba připravit na zahájení sezóny. „Vždy se snažíme interiér co nejlépe uklidit a v letošním roce jsme si v souvislosti s koronavirovou epidemií museli dát záležet dvojnásob. Vlaková četa také dovnitř nepustí nikoho, kdo nebude mít roušku,“ popsal Jan Píšala.

Do vlaku na první jízdu nastoupili například sedmnáctiletí Aleš a Pavel, kteří přijeli z Prahy. „Známe to tu odmalička a jsme tak trochu blázni do železnice,“ vysvětlovali.

Parní vlak tažený lokomotivou Polka bude vozit cestující na jindřichohradecké úzkokolejce každou sobotu v červnu a v září a o prázdninách každý den.

Související