Dobrovolníci zachraňují statisíce škeblí z rybníka Mrhal

1. říjen 2018 11:51

Klesající hladina rybníka Mrhal na Českobudějovicku odhalila břehy a s nimi obrovské kolonie škeblí. Rybník se vypouští po více než 50 letech a za tu dobu tam zakotvily vzácné druhy živočichů.

S jejich záchranou pomáhají dobrovolníci, kteří se svolávají pomocí sociálních sítí. Patří mezi ně například paní Petra, která přijela až z 15 kilometrů vzdálené vesnice. „Jsem tu poprvé. Když jsem to viděla na Facebooku, tak jsme šli. Já zachraňuji úplně všechno, kočky, psi, tak i škeble,“ říká.

Škeblí se objevilo opravdu velké množství. „Něco takového jsem viděl naposled před 60. rokem,“ žasne hydrobiolog Richard Faina, který má na starost i ekologický dozor.

„V současné době je to nevídané. Tady jsou statisíce nejen škeblí rybničních, ale i škeble říční, velevrub nadmutý a potom to nejcennější, velevrub malířský, to je kriticky ohrožený druh,“ dodává hydrobiolog.

Majitel rybníka Martin Šťastný rozváží kádě plné škeblí do okolních rybníků. Výzvu k dobrovolníkům umístil na Facebook právě on. „Snažíme se škeble dostat co nejdřív ze souše do jiných rybníků. Takové množství jsme nečekali,“ komentuje.

Společnost Lesy a rybníky města Českých Budějovic poskytla několik rybníků. „Vytipovali jsme dvě vhodné lokality s kvalitnější vodou. Myslíme si, že tenhle zásah by mohl pomoci také k rozšíření těchto živočichů do jiných lokalit,“ vysvětluje ekonom Jiří Staněk.

Až se příští rok na jaře do rybníka Mrhal voda vrátí, budou sem majitelé znovu vracet i vylovené škeble, aby zdejší kolonie zůstala zachována.

Vypuštění rybníka Mrhal a opravu hráze musí podle nařízení českobudějovického magistrátu majitel zvládnout do konce roku.

Minulý týden kontrolovali místo také pracovníci České inspekce životního prostředí. Jak uvedla mluvčí Jana Jandová, majitel před zahájením prací nepožádal příslušný orgán ochrany přírody o výjimku ze zákazů škodlivě zasahovat do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů živočichů. Situaci budeme sledovat i nadále.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související