Soukromý majitel musí po 50 letech vypustit rybník Mrhal

5. červenec 2017

Hráz rybníka Mrhal nad Českými Budějovicemi prosakuje. Soukromý majitel to zatím řeší provizorně - nasypal tam kamení a cestu přes hráz uzavřel. Bude ale nutná oprava a vybudování výpustě.

K rybníku pravidelně míří plavci a také rybáři. Oblíbenou lokalitu mohou využívat ještě přes léto. „Právě se mi podařilo chytit dva sumce, jeden má tak 1,65 metru, druhý metr a deset centimetrů,“ chlubí se svým úlovkem Bohdan ze Slovenska, který s kamarády přijel cíleně kvůli rybolovu.

Průsaky hráze jsou teď zasypané kamením a situace se zlepšila. I tak ale musí majitel začít v září vypouštět rybník. „V zimním období by měly být provedeny veškeré opravy, včetně celého zařízení na vypouštění. Rybník bude potom napuštěn až po opravě hráze,“ dodává Svatopluk Mika z odboru životního prostředí českobudějovického magistrátu.

Hráz je teď uzavřená pro auta. Na oblíbenou zkratku se řidiči nedostanou. „Lidé si to tudy hodně zkracovali. Z této strany se totiž na Jivno po normální silnici jede až přes Rudolfov a tohle je významná zkratka. Zákaz tam nebyl, dalo se to používat,“ říká místostarosta blízké Hlincové Hory Karel Strolený.

Otec majitele rybníka Petr Štastný spočítal náklady na opravu hráze na čtyři miliony korun. Na podzim udělá výlov, ale trofejní ryby nechá přezimovat v jiném rybníku. „Kvůli tomu nám sem jezdí rybáři nejen z Čech a Slovenska. Chtějí vidět trofejní ryby, chytit je a vyfotit se s nimi,“ připomíná.

Očekává, že na jaře bude moci zahájit novou sezónu. Při posledním vypouštění před 50 lety ale trvalo dva roky, než se hladina Mrhalu vrátila do původního stavu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio