Dobré hospodyně bývaly vždy velmi šetrné a dobře si vážily všech surovin, zvláště na jaře

23. březen 2021

„Několik hodin by zabralo například povídání o tom, jaké jarní lupení a výhonky konzumují třeba Japonci,“ začíná Petr Stupka další z jarně naladěných Kuchařských čarování. Ostatně i naši předkové velmi dobře věděli, co je dobré a zdravé.

To první, co na jaře vylezlo ze země, se přidávalo do krmení zvířatům, ale i do různých omeletek, polévek, omáček, do pomazánek. Stačí připomenout pažitku, libeček, kopřivy.

Oblíbenými nejen salátovými rostlinami v jarní době jsou u Petra Stupky například popenec nebo potočnice se svojí lehce peprnou ředkvičkovou chutí. Jak to všechno využít, k tomu může posloužit jako inspirace třeba recept na jarní lívanečky (svítečky). Ovšem nejen ten si můžete poslechnout online v novém vydání Kuchařského čarování.

Tipů na různé jarní a zdravé lupení je hodně. Jejich nejvhodnější využití je například salát. Má to své ale…

„Abychom dělali jenom salát z řeřichy, nebo z rukoly nebo ze špenátového lupení, takový salát, to by nebylo ono. Ale nejvhodnější je nakomponovat například ledový salát třeba s pampeliškou,“ naznačuje Petr Stupka. Proč? Poslechněte si jej. A počkejte si také na tipy k následujícímu receptu.

Jarní ovesné svítečky

Ingredience
  • 6 vajec,
  • 100 g ovesných vloček,
  • 120 g kysané smetany,
  • 60 g másla a solidní hromádka jarního lupení dle vašich možností a chuti.
  • Na dochucení ještě trochu soli a stroužek nebo dva česneku.

Na přípravu jarních lívanečků pro 4 osoby potřebujete ingredience, které najdete ve sloupku vpravo.

Co se bylin na dochucení týká, je docela jedno, zda to budou spařené kopřivy, špenátové listy, výhonky libečku či nahořklé lístečky pampelišky. Mě chutná i lehce štiplavá rukola. Nejprve na troše másla posekanou zeleň krátce zapěňte spolu s prolisovaným česnekem, pak zasypte ovesnými vločkami (používám jemné, pomleté vločky).

Postup:

Přidejte vejce a kysanou smetanu, vše osolte a důkladně promíchejte. Na pánvi potřené tukem pečte malé placky (svítečky) nebo vše můžete upéct v mírné troubě v předem vymaštěném a strouhankou vysypaném rendlíku stejně, jak to činívaly naše babičky. Ty ještě do zahoustlého těsta z vloček, žloutků, smetany, másla a bylinek nakonec zlehka vmíchaly sníh z vaječných bílků. Ale s tím se nemusíte zdržovat.

Samozřejmě, že nic nebrání doplnit omeletky nastrouhaným sýrem, kousky šunky i jinými dostupnými surovinami. Ostatně starodávné hospodyně byly velmi šetrné a dobře si vážily všech surovin a tak se v podobných plackách zapekl někdy tvaroh a jindy chlebové drobky či nastrouhaný suchý vdolek.

autor: Petr Stupka
Spustit audio