Do Vimperku přijel mobilní očkovací tým. Na vakcínu proti koronaviru čekaly ve frontě stovky lidí

3. prosinec 2021 15:23

Dlouhou frontu vystáli obyvatelé Vimperku na vakcínu proti koronaviru. Do města přijel mobilní očkovací tým prachatické nemocnice. Zdravotníci se tak snažili vyjít vstříc těm, pro které je zhruba dvacet kilometrů vzdálené očkovací centrum hůře dostupné.

„Lidi se chtějí dát naočkovat, hlavně ti staří. Já chci třetí dávku, protože už na to mám roky,“ komentovala ve frontě paní Emília, která přišla pro další dávku vakcíny proti koronaviru.

Fronta před telekomunikační budovou sahala až ven. A i když chvílemi zaznívaly netrpělivé komentáře, zachovala si optimismus: „Jsme na čerstvém vzduchu, tak co...“ „Co bychom jezdili do Prachatic,“ dodal František Bednařík.

Jan Vráblík čekání chvíli po svém příchodu radši vzdal a rozhodl se přijít později. „Jsem na konci fronty, vypadá to tak na hodinu a půl, tak přijdu za dvě a budu první,“ myslel si.

Jeho předpoklad se ale nevyplnil, dlouhá fronta totiž nezmizela ani v průběhu dopoledne. A to přesto, že zdravotníci zvládali očkovat desítky lidí za hodinu.

„Zatím si přivezli z prachatické nemocnice 300 dávek. Máme za sebou asi hodinu a půl a je naočkováno kolem osmdesáti občanů,“ počítala Renata Samohejlová z městského úřadu ve Vimperku.

Čtěte také

„Dnes převažovali ti, kteří si přišli pro třetí dávku. Ptáme se jich, protože pokud někdo jde na první dávku, musí ještě vyplňovat dotazník a ta registrace je trochu zdlouhavější. Převážně jsou to ale třetí dávky, které jdou poměrně rychle,“ dodala.

Mobilní očkovací tým přijel do Vimperku už počtvrté. Důvodem je, aby lidé nemuseli na očkování do Prachatic, nebo Strakonic. „Myslím, že čím je člověk starší, tím víc to pro něj může být psychicky náročné. Může být třeba i nervózní, že má opustit bydliště a jet do míst, kde to nezná,“ vysvětlil vimperský místostarosta Zdeněk Kuncl.

Pozitivně celou akci hodnotil i vimperský praktický lékař Ivan Kolář. „Já myslím, že to je příznivé a hlavně je příznivé to, že přišlo tolik lidí. Přišli senioři na třetí dávku, ale je tu i relativně dost mladších lidí na první a druhou dávku,“ popsal.

Další očkování by se ve Vimperku mohlo uskutečnit už v lednu.

Spustit audio

Související