Do podchodu u budějovického nádraží stále zatéká. Možností je drahá rekonstrukce, nebo zabetonování

11. říjen 2023 10:28

Dříve jím procházely tisíce lidí denně, teď už dva roky zeje prázdnotou. Českobudějovická radnice řeší, co udělá s podchodem u nádraží. V říjnu 2021 ho nechala uzavřít, protože do něj zatékalo a lidé ho přestali využívat. Nabízí se buď nákladná rekonstrukce, nebo úplná likvidace podchodu a jeho zalití betonem. Frekventovaná Nádražní ulice totiž narušuje statiku a prostory je potřeba vyztužit.

„Běžná kontrola podchodu probíhá v průběhu týdně opakovaně. Kontrolujeme čerpadla, která odvádí vodu, i stav elektroinstalace,“ uvádí ředitel českobudějovické Správy domů Petr Šindelář.

Podchod město uzavřelo, protože dovnitř zatékala voda. To se nezměnilo. „Z hlediska statiky bylo doporučeno omezit pohyb osob a samozřejmě dále pak sledovat technický stav,“ potvrzuje Petr Šindelář.

Obyvatelé se na využití podchodu dívají různě. Například paní Božena v případném odstranění problém nevidí. Lidem totiž slouží světelné přechody na silnici, které město zřídilo v roce 2017. „Jako podchod nefunguje, stačí přechody nahoře. A jestli z něj lze udělat něco jiného, to si nedovedu představit,“ říká paní Božena.

Odlišný pohled má paní Tamara. „Podchod jsem dřív využívala, ale nebylo to úplně bezpečné. Bylo by fajn ho nechat, udělat tam třeba obchody nebo pop art scénu. Je to i rychlejší cesta k nádraží než přes přechody na silnici,“ komentuje.

Čtěte také

Zabetonování podchodu by podle odhadů radnice vyšlo zhruba na 40 milionů korun. Rekonstrukce prostor by byla asi dvakrát dražší. Vedení města zatím podle náměstka primátorky Petra Maroše definitivně rozhodnuté není. Zároveň ale pro podchod nevidí smysluplné využití.

„Není tam nic, co by nás trápilo tak, že bychom se museli rozhodnout za týden. Stav komunikace před nádražím tak špatný není, nicméně v horizontu jednoho až dvou let bychom tam něco udělat měli,“ dodává Petr Maroš.

K variantě vytvořit z podchodu netradiční kulturní nebo sportovní prostor se naopak přiklání třeba zastupitel Martin Novotný. Nedávno měl toto podzemí jako jednu ze svých scén festival Budějovický Majáles. „Jiný takhle velký prostor, který by byl takhle zastřešený, ale zároveň neustále přístupný, v Českých Budějovicích nemáme,“ připomíná Martin Novotný.

Radnice dříve uvažovala, že v podzemí zřídí úschovnu jízdních kol, ani tato varianta ale v současnosti není na stole. K těmto účelům by mohla sloužit část bývalé poštovní budovy vedle nádraží. Krajské město je jedním z hlavních zájemců o odkup budovy od České pošty.

Spustit audio

Související