Českobudějovický Dům umění se zatím nejspíš opravovat nebude, přednost dostane letní kino

27. září 2023 10:28

Českobudějovičtí radní chtějí odložit dlouho plánovanou rekonstrukci Domu umění na náměstí Přemysla Otakara II. Obnova budovy za desítky milionů korun má přitom stavební povolení a byla součástí kandidatury Budějovic na Evropské hlavní město kultury 2028. Současní radní chtějí dát přednost opravě letního kina Háječek. Opozice rozhodnutí kritizuje a kurátor galerie, která v Domě umění sídlí, mluví o mezinárodní ostudě.

„Ten dům má totálně zničené vnitřní proporce, protože jsou to moderní nevzhledné přístavby, a je prostě vyžilý. Stačí se podívat na schodiště, kterým jdete nahoru,“ popisuje bývalý náměstek primátora pro kulturu a dnes opoziční zastupitel Juraj Thoma z hnutí Občané pro Budějovice.

Podle něj je projekt kompletně hotový a stačí pouze vypsat tendr na zhotovitele. Aktuální postoj radnice proto nechápe. „Považuji to za neuvěřitelný hazard od současné radniční koalice, protože na tom projektu byla odvedena spousta práce, stál nemalé peníze,“ říká.

Mezinárodní architektonickou soutěž na rekonstrukci vyhrál návrh sdružení AFF Architekten a Malý Chmel. Celý projekt byl nedílnou součástí kandidatury Českých Budějovic na titul Evropského hlavního města kultury v roce 2028.

V budově sídlí Galerie současného umění a architektury, ve které vystavují renomovaní umělci z celého světa. Její kurátor a výtvarník Michal Škoda současný krok města označuje za ostudu. „Komisařům byl představený Dům umění, galerie, rekonstrukce a jedním ze závazků bylo, že to bude v roce 2028 hotové. To je neuvěřitelná ostuda pro město. Galerie je přitom abnormální reklamou pro Budějovice jak v Čechách, tak v zahraničí,“ připomíná.

Čtěte také

Radnice argumentuje tím, že letní kino Háječek je u lidí stále oblíbenější. Podle náměstka primátorky pro investice Petra Maroše z ODS žádná podobná letní scéna ve městě není. „Jsme přesvědčeni o tom, že letní kino je velmi populární a zasloužilo by nový kabát. Chodí tam spousta lidí a stav není takový, jaký by měl být,“ uvádí.

Do roku 2028, kdy České Budějovice budou Evropským hlavním městem kultury, mají být navíc hotové dva jiné rozsáhlé projekty – přestavba kulturního domu Slavie a nová budova Alšovy jihočeské galerie na Senovážném náměstí, kterou připravuje Jihočeský kraj.

„Tyto dvě stavby svou velikostí podle mého názoru přebijí rekonstrukci Domu umění. My určitě nechceme ten projekt zahodit, jen ho natahujeme v čase. Dovedu si představit, že na něm začneme pracovat právě po skončení Evropského hlavního města kultury, tedy v roce 2029,“ dodává Petr Maroš.

Jasno by v celé věci mohlo být po listopadovém zasedání zastupitelstva, kde se bude projednávat investiční plán města na roky 2024 až 2026.

Spustit audio

Související