Evropským hlavním městem kultury 2028 budou České Budějovice. Ve finále porazily Broumov

30. červen 2023 15:32

Evropským hlavním městem kultury za Českou republiku budou v roce 2028 České Budějovice, ve finále výběru porazily Broumov. Novinářům to v pátek odpoledne oznámili zástupci ministerstva kultury a výběrového panelu.

Tituly od roku 1985 propůjčuje Evropská unie s cílem zdůraznit bohatství a rozmanitost evropských zemí a podpořit rozvoj kultury v daném městě. V roce 2028 ponesou titul tři města, druhé bude z Francie a třetí ze spřízněných zemí mimo Evropskou unii.

Vedle Broumova a Českých Budějovic se do soutěže přihlásily také Liberec a Brno, finalisty porota vybrala loni v říjnu.

Výběr města začíná šest let před tím, než členská země tuto událost hostí. Nejprve vytvoří evropští i národní odborníci seznam potenciálních měst, z něhož následně vybírají to, které titul ponese. Titul zatím nesla dvě česká města, v roce 2000 Praha a o 15 let později Plzeň.

„Je to unikátní projekt, který by se pro České Budějovice třeba už nikdy v historii neopakoval. Celý tým do toho dal maximum,“ řekla ČTK primátorka Dagmar Škodová Parmová. Dodala, že nyní bude následovat náročná práce při naplňování zhruba stostránkového projektu před rokem 2028.

Za organizaci a řízení soutěže je v České republice odpovědné ministerstvo kultury. Ministr Martin Baxa uspěl na jednání vlády s žádostí o dotaci na přípravu projektu Evropského hlavního města kultury 2028. Suma by se měla rozdělit do šesti let 2024 až 2029, a to do maximální výše 480 milionů korun. Evropská komise uděluje vítězným městům peněžní cenu ve výši 1,5 milionu eur.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související