Do nové smuteční síně na hřbitově ve Vodňanech by se měly vejít stovky lidí

18. červen 2020 18:56

Novou smuteční síň chtějí na městském hřbitově postavit Vodňany. Zastupitelé se ale zatím neshodli na její finální podobě. Vedení prosazuje návrh architekta Jana Žalského, který se podílel na úpravě pietních míst v Lidicích a Ležákách, opozice s některými prvky nesouhlasí.

„Budova je rozdělená na dvě části. V jedné je technické zázemí a v druhé samotná smuteční síň, která je oproti původnímu návrhu rozšířená o třetinu,“ ukazuje architektonickou studii smuteční síně vodňanský místostarosta Tomáš Bednařík.

Stavba by podle něj měla být nadčasová nejen vzhledově, ale i z hlediska využití. „Díky architektonickému řešení, které kromě stávající síně ještě nabízí boční kapsy a altán, je možné využít smuteční místnost i na skutečně velké pohřby čítající několik stovek lidí. Novinkou by byla toaleta otevřená i pro návštěvníky,“ uvádí.

Čtěte také

Někteří opoziční zastupitelé měli ke studii výhrady. Jedním z nich byl Miroslav Kouba. „Vadilo nám chybějící zasíťování pozemku, dále jsme se vyjadřovali k samotné dispozici a půdorysu, kdy se nám nelíbila plánovaná variabilita prostoru. Architekti neměli promyšleno, z jakého materiálu bude střešní krytina, nebylo řešeno vytápění,“ vyjmenovává.

Další výtka opozičního zastupitele Miroslava Kouby směřovala na vedení města. „Myslíme si, že při takto velké akci, kde je odhadována cena nákladů přes 15 milionů korun, by mělo být vše projednáváno minimálně na úrovni zastupitelů a ne nás pouze postavit před hotovou věc,“ říká.

Město Vodňany chce smuteční síň na místním hřbitově postavit v příštím roce.

Spustit audio

Související