Diváci se stanou účastníky domovní schůze. Jihočeské divadlo uvádí v sále na sídlišti komedii o vlastnících

24. únor 2020

Satirickou komedii Jiřího Havelky Společenstvo vlastníků zařadilo do svého repertoáru Jihočeské divadlo. Je to už druhá hra tohoto současného autora, kterou v Českých Budějovicích uvádí.

„Jiří Havelka se věnuje takové analýze naší společnosti, vždycky si vybere téma, které je velmi aktuální. Tentokrát ve Společenstvu vlastníků napsal velmi dobrou komedii, která zároveň přesně odhaluje, jakým způsobem funguje naše společnost,“ vysvětluje režisérka Martina Schlegelová.

Celý příběh se odehraje během jedné domovní schůze společenstva vlastníků bytových jednotek v jednom činžovním domě.

Hru neuvádí Jihočeské divadlo ve své budově, ale v Kulturním domě Vltava. „Ta hra je napsaná tak, aby se nehrála na jevišti. Diváci sedí v té místnosti a jakoby se také účastní schůze. To vyžaduje nějaký sál a nám přišlo lepší jít někam, kde to bude autentické, kde se skutečně takové schůze konají. Takový prostor jsme našli na sídlišti Vltava,“ říká Martina Schlegelová.

„Zároveň jsem ráda, že divadlo není jen v centru, že se inscenace uvede i v jiné části města. Lidé, pro které je to třeba do centra daleko, nebo se jim večer už nechce, tak mají možnost se přijít na nás podívat tam,“ dodává.

V inscenaci se vedle členů činohry Jihočeského divadla objevují i neherci. „Je to například studentka, která vypomáhá v divadle jako uvaděčka, pan doktor Procházka, který nemá žádnou hereckou zkušenost, a také děti. Myslím si, že to téhle inscenaci sluší, je to další prvek, který dodává autenticitu. Na divadle to málokdy jde, ale tady je to možné,“ vysvětluje režisérka.

Čtěte také

Společenstvo vlastníků před nedávnem dostalo i filmového zpracování, Martina Schlegelová se ale srovnávání nebojí. „My jsme si hru skutečně vybrali v době, kdy jsme ještě ani nevěděli, že film bude, pak jsme to zjistili, a teď si myslím, že ten film nám udělal velké promo,“ uvádí.

Už před premiérou totiž Jihočeské divadlo prodalo všechny vstupenky na reprízy na dva měsíce dopředu. „Myslím, že lidé to chtějí vidět naživo, a naživo je to opravdu jiný zážitek. Nějaké srovnávání asi bude, ale nemám pocit, že divadlo by z toho nutně muselo vycházet jako nějaký chudší příbuzný. Je tam totiž ten autentický zážitek, který film nikdy naplno zprostředkovat nemůže,“ doplňuje režisérka.

Novou inscenaci Jihočeského divadla představuje kulturní magazín Kavárna. Dále přináší ohlédnutí za Dny slovenské kultury v Českých Budějovicích a představuje album Třecí plochy, které vydala skupina Mňága a Žďorp.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.