Díky nejlepší fyzikářce roku pořídilo táborské gymnázium moderní pomůcky

16. říjen 2018 07:28

Moderní vybavení v učebně fyziky mohou využívat studenti táborského Gymnázia Pierra de Coubertina. O nové pomůcky se zasloužila zdejší fyzikářka Alena Šedivá. Zvítězila totiž v soutěži Zlatý Ámos o nejlepšího fyzikáře roku a získala pro svoji školu dar ve výši 200 tisíc korun.

Studenti už díky ní otestovali například termovizi, zařízení, které snímá teplotní rozdíly. Podobné používají čeští vojáci na zahraničních misích, ale ve škole si ho mohou vyzkoušet i primáni. „Používají ho i malé děti a je docela zajímavé je s tím poslat po škole, hledají nám úniky tepla. I když je to složitá pomůcka, může být poměrně zábavná i pro nejmenší,“ říká Alena Šedivá.

Dvousettisícový dar dále stačil na pořízení moderního dataprojektoru, nové ozvučení učebny nebo výkonný počítač. Podle nejlepší fyzikářky roku Aleny Šedivé je důležité fyzikální jevy nejen vidět, ale pokusy je potřeba studentům i dobře vysvětlit.

„Paní učitelka nám ukázala, že fyzika je sice věda, ale že z ní člověk žádnou vědu dělat nemusí, že není složité se ji naučit, pochopit, zvládnout,“ komentuje student Václav Maštera, který společně se spolužáky svou oblíbenou kantorku do soutěže Zlatý Ámos přihlásil.

„Byli jsme samozřejmě šťastní, že paní učitelka vyhrála a navíc budeme mít lepší vybavení v učebně. Je to mnohem rychlejší. Když se dřív pracovalo s projektorem, tak trvalo dlouho, než se všechno načetlo, připravilo. Teď se to mnohem zrychlilo, takže se dá čas líp využít a dají se tady ukázat i další experimentální pokusy,“ dodává.

Právě předmětům, jako je fyzika, matematika nebo chemie, je na táborském Gymnáziu Pierra de Coubertina věnována velká pozornost. I proto se zdejší absolventi dostávají na prestižní a náročná studia na lékařských nebo matematicko-fyzikálních fakultách. „Špičkou pyramidy je Trinity College v Cambridgi nebo MIT v USA, také tam máme studenta. To jsou velmi prestižní školy i pro místní, natož pro cizince,“ připomíná zástupce ředitele Miroslav Vácha.

Právě nová technika, kterou škola pořídila díky úspěchu fyzikářky Aleny Šedivé, může pomoci při studiu exaktních předmětů. Popularizace fyziky, matematiky nebo chemie totiž na školách není nikdy dost.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související