Díky dvojici nadšenců lidé opět navštěvují poutní areál na Křížové hoře nad Českým Krumlovem

9. říjen 2019 10:27

Před třemi lety se lidem znovu otevřel barokní poutní areál na Křížové hoře nad Českým Krumlovem. Kromě řady kulturních a společenských akcí v kapli Panny Marie Bolestné a svatého Kříže nabízí přátelské a laskavé prostředí pro odpočinek, poznání i modlitbu.

Zásluhu na tom má dvojice správců – Věra Petrovičová a Dalibor Uhlíř. „Třetí výročí od otevření prožíváme velice radostně, s pokorou a úctou k tomuto místu,“ říká Dalibor Uhlíř.

„Kdyby si měl člověk projít ty tři roky, tak by tam byly tisíce hodin práce za každého počasí a zdravotního stavu. Teď začínáme čtvrtý rok naší mise a je to už v mnohem radostnějším tónu než na začátku, kdy tady nebylo vůbec nic, kdy si nebylo možno ani nikam sednout, kdy bylo všechno neupravené, zapomenuté. Dnes máme sedm výstav, děláme koncerty a přednášky,“ komentuje.

Čtěte také

Věra Petrovičová vnímá podle svých slov třetí výročí jako díkůvzdání. „Za celé ty tři roky, kdykoli jsme měli nějaký problém, tak se to vždycky tak snadno vyřešilo. Třeba na první Vánoce, když nám nešla elektřina a měla začít besídka, tak pan Uhlíř sehnal elektrikáře, který byl ochotný hned přijít, a besídka se stihla. Opravdu se nám tady všechno daří, a to je s boží pomocí,“ vypráví.

Poutní areál na Křížové hoře je otevřený celý rok o víkendech a státních svátcích. Po domluvě se správci i v jiné termíny.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související