Detailněji prozkoumat povrch Slunce mohou návštěvníci budějovické hvězdárny. Umožňuje to nový dalekohled

12. květen 2023 08:25

Rozměrem je sice malý, ale otevírá úplně nové obzory. Hvězdárna s planetáriem v Českých Budějovicích pořídila dalekohled, který umožňuje detailní pozorování povrchu Slunce. Je to jedna z novinek pro nadcházející léto. Dále mohou návštěvníci v budově na soutoku řek Malše a Vltavy vidět nové výstavy a pořady zaměřené na poznávání vesmíru.

„Dalekohled pozoruje sluníčko v čáře H-alfa, což znamená, že odfiltruje veškeré záření až na maličký kousek, v němž jsou vidět dynamické jevy probíhající na slunečním povrchu, tedy sluneční erupce,“ popisuje Radek Stránský, zástupce ředitelky českobudějovické hvězdárny a planetária.

Nový dalekohled je k dispozici na terase, vedle něj stojí starší, větší přístroj. „Ten má jenom sluneční filtr, takže se díváme na sluníčko přímo v té viditelné oblasti, jak by to viděl člověk okem, kdyby nebyl přesvětlený. Je vidět jen bílý kotouč s některými strukturami, jako jsou sluneční skvrny,“ srovnává Radek Stránský.

Nová plastika na stropě v budově českobudějovické hvězdárny

Cena moderního přístroje dosahuje řádově 100 tisíc korun. „Na jiných hvězdárnách podobné dalekohledy mají, ale ne na všech. Teď je navíc takové období, kdy dostupnost těchto přístrojů vůbec není dobrá, takže jsme měli velké štěstí, že jsme ho dokázali sehnat,“ dodává Radek Stránský.

Strop v mezipatře hvězdárny zdobí nová expozice. „Plastika se jmenuje Kosmos, ale jak pozná určitě většina návštěvníků, je inspirována hlavně sluneční soustavou. Uprostřed je Slunce a kolem terestrické planety, planety zemského typu, pak pás asteroidů. Expozici vytvořila firma z Chodova u Karlových Varů,“ uvádí ředitelka hvězdárny Jana Tichá.

Část venkovní stěny hvězdárny nově zdobí barevný snímek z teleskopu Jamese Webba, který zabírá plochu o rozloze více než 50 metrů čtverečních. Rodiny s dětmi také ještě v květnu mohou navštívit třeba promítání nového filmu Vesmírní parťáci. Podrobnosti nabízí webové stránky hvezdarnacb.cz.

Spustit audio

Související