Desítky let čekají obyvatelé osady Kaliště u Budějovic na vodovod. Voda ve studnách je prakticky nepoužitelná

29. září 2022 12:26

Přes několikaleté sliby českobudějovické radnice osada Kaliště stále nemá vodovod. Projekt je připravený, ale dosud se nezačalo stavět. Obyvatelé koncem léta sepsali petici adresovanou vedení města. Spolehnout se musí na vlastní studny, ve kterých je ale voda prakticky nepoužitelná.

„Tady v Kalištích neexistuje jediná studna, ve které by byla pitná voda. Čekáme na to desetiletí,“ říká obyvatelka Jiřina Siegelová.

Voda ze studny u jejího domu je silně zbarvená a zapáchá. „Když je nouze nejvyšší, tak ji použít musím. Já to řeším tak, že vodu natočím, nechám stát, převařím a potom použiju. No, musím se s tím smířit,“ popisuje.

Kousek od jejího domu je pítko. Město sem tento zdroj pitné vody přivedlo loni. „V podstatě všichni v obci jsme odkázáni na toto pítko. Já to mám kousek, ale chodí sem lidé z druhého konce vsi,“ připomíná.

Přívod pitné vody už osada má, rozvedení do domácností ale stále chybí. „To se nedá zdvořile komentovat. Prostě je to tak, ale mě už to nepřekvapuje,“ dodává Jiřina Siegelová.

Čtěte také

Vodovod se už podařilo přivést i do sousedních Třebotovic. Obyvatelé Kališť tvrdí, že stavba nového potrubí měla začít v září. To ale neplatí. Vedení města má sice téměř hotový projekt. Podle náměstka primátora Petra Holického jsou nicméně náklady výrazně vyšší, než se původně předpokládalo.

„V současné situaci růstu cen stavebních dodávek a prací se odhaduje cena zhruba 70 až 80 milionů korun, z toho 20 milionů je na čistírnu odpadních vod, kterou by se mělo začít. Je potřeba, aby nové zastupitelstvo města vzniklé po volbách uvolnilo potřebné prostředky pro tuto investici,“ uvádí Petr Holický.

Radnice zároveň připouští, že i samotná příprava projektu nabrala zpoždění, jako téměř u všech takzvaných liniových staveb. „Mnoho měsíců jsme čekali na dořešení majetko-právních vztahů právě při zřizování věcných břemen při umístění té propojky,“ vysvětluje Petr Holický.

Jiřina Siegelová a její sousedé tak doufají, že během nadcházející zimy bude v provozu alespoň zmíněné pítko. Zároveň je odhodlaná jezdit na kole pro vodu do nedaleké Dobré Vody, pokud nebude chladno. Stejně jako v předchozích letech jí totiž nic jiného nezbyde.

Spustit audio

Související