Setkání s moderátory, stará i nová technika, koncerty. Do rozhlasu přišly během Dne otevřených dveří stovky lidí

Poznat rozhlasovou práci zblízka mohli lidé v Českých Budějovicích. Český rozhlas otevřel svou budovu v ulici U Tří lvů. Bohatý program pro všechny generace navázal po dvouleté přestávce způsobené pandemií koronaviru na každoroční tradici setkávání posluchačů s rozhlasáky.

Na Den otevřených dveří Českého rozhlasu České Budějovice dorazily stovky lidí. Návštěvníci si prohlédli vysílací a hudební studia, rozhlasový archiv, setkali se s moderátory, poznali, jak se pracuje se zvukem, a užili si bohatý doprovodný program.

Posluchači se mohli setkat s kulinářem Petrem Stupkou, při besedách se dozvěděli zajímavosti o rostlinách i zvířatech. Monika Brýdová poradila, jak vyrobit originální módní doplněk, nechyběl rozhlasový fotokoutek a děti se pobavily při zvukových hádankách.

Ve studiovém sále se uskutečnilo několik koncertů. Vystoupili JR Big Band Václava Hlaváče, Nezmaři, Jitřenka a Rozhlasový swingový orchestr.

Jak připomněl vedoucí programu Martin Schuster, rozhlasáci posílají svou práci takzvaně do vzduchu, takže je vždycky příjemné setkat se s těmi, kteří ji z toho vzduchu chytají. A snad i rádi: „Jednak je člověk vidí coby konkrétní osoby, které mají tváře, hlasy i nějaká ta přání a postřehy, a jednak si každý z nás potvrdí, že to naše společné rozhlasové činění má i v době všech nových technologií smysl.“

Související