David Jan Žák: Návrat Krále Šumavy. Dramatický příběh nepolapitelného převaděče Josefa Hasila

30. listopad 2021

Napínavé drama, špionážní thriller, ale také příběh o osudových ženách. To je Návrat Krále Šumavy, životopisný román o Josefu Hasilovi, který po válce nejprve pomáhal střežit hranici v uniformě tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, ale po únoru 1948 se stal jeho nejobávanějším soupeřem.

Čte: Tomáš Drápela
Připravila: Martina Toušková
Napsal: David Jan Žák
Dramaturgie: Marina Feltlová
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2021

Nepolapitelný šumavský převaděč Josef Hasil pocházel ze Zábrdí na Prachaticku. Král Šumavy mu prý přezdívala samotná StB. Literární rekonstrukci jeho životního příběhu sestavil prachatický rodák, spisovatel David Jan Žák.

Josef Hasil se narodil v roce 1924. Po válce nastoupil ke Sboru národní bezpečnosti. Chtěl být, jak sám řekl v jednom rozhovoru, svobodné republice nějak k užitku. Brzy se dostal k pohraničnímu útvaru Zvonková a tam to všechno začalo. Lidé houfně opouštěli zemi a Josef Hasil považoval za svoji povinnost jim pomoci.

Na podzim roku 1948 spadla klec. Byl odsouzen na devět let. Po půl roce věznění se mu v květnu 1949 podařilo spolu s jedním spoluvězněm z tábora nucených prací v Dolním Jiřetíně utéct. Dostali se za hranice a tam začali spolupracovat jako agenti-chodci s americkou zpravodajskou službou CIC.

Josef Hasil

Josef Hasil plnil převážně zpravodajské úkoly. Organizoval informační sítě, budoval mrtvé schránky, do Československa vozil letáky, vysílačky. Cestou zpátky do Bavorska dál převáděl lidi, kteří utíkali před komunistickým režimem.

V roce 1954 svoji práci pro CIC ukončil a odešel do Ameriky. V Chicagu se uchytil jako kreslič ve společnosti General Motors. V roce 2001 mu prezident Václav Havel udělil Medaili Za hrdinství. Josef Hasil sám sebe za hrdinu nikdy nepokládal. Hrdiny podle něj byli všichni, kteří převáděli. Výjimečným byl podle svých slov prý snad jen tím, že to všechno přežil. Josef Hasil zemřel 16. listopadu 2019, bylo mu 95 let.

Román Návrat Krále Šumavy vyšel v nakladatelství Labyrint v roce 2012. David Jan Žák při jeho psaní vycházel ze vzpomínek samotného Josefa Hasila, jemuž dlouhé hodiny telefonoval do Spojených států. Také zpovídal pamětníky, procházel archivní materiály, konzultoval s historiky. Práce na románu mu zabrala šest let.

O zpracování dramatického životního příběhu Josefa Hasila stáli už před Davidem Janem Žákem i jiní autoři. Josef Hasil je ze zámoří ale stále odmítal. Zpočátku nechtěl mluvit ani s Žákem, přesvědčilo ho prý až to, když zjistil, že spisovatel pochází ze stejného kraje jako on, miluje Šumavu jako on a navíc byl spisovatelův otec za komunistů také vězněn.

Návrat Krále Šumavy s podtitulem Pošumavský western má od října letošního roku na repertoáru Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.