Dárců kostní dřeně je už 80 tisíc. Jubilejní členem registru se stal Jihočech

12. květen 2018 13:50

V českobudějovické nemocnici vyplnil dotazník a nechal si odebrat zkumavku krve. Jan Švepeš z Trhových Svinů se stal jubilejním osmdesátitisícím členem Národního registru dárců kostní dřeně.

Třiatřicetiletý muž působil celou dobu klidně. Pokud by byl vybrán jako vhodný dárce kostní dřeně, nebojí se ani z případného chirurgického zákroku. „Přemýšlel jsem o tom už delší dobu, ale tou poslední motivací byla výzva otce, který hledá dárce pro svého nemocného syna,“ vysvětlil.

Strach podle něj v rozhodování roli nehrál. „Jsem dárcem krve, takže odběru se nebojím. Lidem bych vzkázal, aby se nebáli a určitě do toho šli,“ dodal.

Jihočeský kraj si v celorepublikovém srovnání počtu přihlášených dárců vede velmi dobře. Jen loni se tu zaregistrovalo 646 lidí. „V loňském roce byl Jihočeský kraj na druhém místě s 11,8 procenty po Zlínském kraji,“ uvedla Marie Němcová z Českého národního registru dárců kostní dřeně.

Její slova potvrzuje i hematoložka Jana Vondráková, vedoucí českobudějovického dárcovského centra. „My jsme jedním z těch větších dárcovských center, národní registr má síť po celé republice. Aktuálně máme krásné jubilejní číslo 80 tisíc dárců, z toho více než osm tisíc připadá na Jihočechy.“ doplnila.

Pro syna hledá dárce kostní dřeně. Přihlásilo se tolik lidí, že za nimi lékaři dorazí do Miletína

Jan Kučera bojuje za záchranu svého syna Matěje

Chronická myeloidní leukémie. Právě takovou diagnózu má už rok a půl dnes 13letý Matěj z malého městečka Miletín na Jičínsku. Jeho otec pro něj přes sociální sítě shání dárce kostní dřeně. Ochotu zapsat se do registru vyjádřilo tolik lidí, že za nimi v pátek dorazí lékaři přímo do Miletína.

Stát se členem Národního registru dárců kostní dřeně není nic složitého. „Člověk musí být stoprocentně zdráv, ve věku 18 až 35 let a zavazuje se, že někdy v budoucnosti bude ochoten darovat někomu cizímu anonymně kostní dřeň v případě potřeby,“ popsala Jana Vondráková.

Kromě Českých Budějovic se mohou lidé přihlásit také na náběrových centrech v Jindřichově Hradci, Táboře, Písku a také v Prachaticích.

autor: mvo
Spustit audio

Související