Cyklisté a pěší v nových přístřešcích v Těšovicích a Bělči dobijí energii, telefon i elektrokolo

6. duben 2021 15:10

Nové přístřešky v Těšovicích a Bělči na Prachaticku jsou připravené na svou první turistickou sezónu. Obec Těšovice je vybudovala koncem minulého roku. Turistům i cyklistům tak nabízí sezení i možnost dobití telefonů a elektrokol.

Jeden dřevěný přístřešek s rozměrnými stoly a lavicemi vyrostl v Bělči. „Je tu i rozvodná skříň, která je zpracovaná tak, aby se schovala do dřeva. Jsou tu zásuvky na 230 voltů a USB porty, stojan se zásuvkami je i z venkovní strany,“ ukazuje starosta Miroslav Leffler. Velmi podobně vypadá také přístřešek přímo v Těšovicích.

O jejich vybudování stáli především místní. „Několik občanů říkalo, že by bylo vhodné vybudovat přístřešek, u kterého by mohli zastavit cykloturisté. Jeden člověk se o to zasadil, pomohl nám i s dotacemi, ale i další byli nápomocní a pomáhali nám při tom vymýšlení, aby to bylo co nejhezčí,“ říká starosta.

Hlavním úkolem přístřešků je zpříjemnit cestu cyklistům, turistům, ale také oživit obec. „Doufám, že turisté se budou chovat slušně, nebudou nám to ničit a budou rádi za toto zázemí. Každý slušný cyklista, který tudy projede, je v obci vítaný,“ dodává Miroslav Leffler.

Nová informační cedule v Bělči na Prachaticku

V Těšovicích i Bělči jsou u přístřešků také informační cedule o historii. Lidé tu najdou i mapku okolí s vyznačenými trasami. „Nabízíme tři cyklotrasy. První, Blanická, vede údolím Blanice z Arnoštova přes Běleč na Putim, druhá je Zlatá stezka, která jde od hranic s Německem přes Volary a napojuje se v Bělči na Blanickou stezku, třetí je menší cyklotrasa směrem na Netolice. K tomu je tu turistická trasa  z Husince do Bělče,“ vyjmenovává Miroslav Leffler.

V této oblasti už obec investovala i dříve a zrekonstruovala část cyklistické trasy. „Za Bělečskou Lhotou jsme zrekonstruovali půl kilometru cesty. Byl to nejhorší úsek v kopci, opravdu tam byla cesta hodně rozbitá. Teď by se nám docela hodilo, kdyby v Prachaticích navázali od našeho katastrálního území, myslím, že by to byla velice pěkná a bezpečná cesta do Prachatic,“ dodává starosta.

Přístřešky v Těšovicích a Bělči stály téměř 450 tisíc korun, polovinu z ceny pokryla dotace ministerstva pro místní rozvoj.

Spustit audio

Související