Čtyři mosty v centru Českého Krumlova jsou ve velmi špatném stavu, kritická je situace na Lazebnickém mostě a mostě Edvarda Beneše

5. leden 2023 08:12

Na pokraji havarijního stavu je frekventovaný most Edvarda Beneše v centru Českého Krumlova. Původní nosnou konstrukcí prosakuje voda a hrozí omezení dopravy. Město proto musí co nejdříve začít s opravami.

Na mostě Edvarda Beneše jsou aktuálně uzavřené oba postranní chodníky. Pravidelně tudy ale projíždějí auta a turisté, kteří si odsud fotí historické domy, se jim musí vyhýbat.

„Kvůli neexistující hydroizolaci do mostu protéká voda. Dochází ke zvyšování pH betonu, tím pádem ke korozi výztuže, která nabývá na objemu, krycí vrstva má tendenci odstřelovat. Jinak jsou tu samozřejmě nefunkční ložiska, mostní závěry pryč,“ popisuje Karel Jírovec, technik investic městského úřadu.

Kvůli bezpečnosti už město před časem muselo uzavřít chodníky. „Hrozilo reálné nebezpečí, že kdyby se více lidí, například při pozorování vodáků, opřelo o zábradlí, mohlo by se zábradlí vylomit a dojít k fatálním následkům,“ vysvětluje Karel Jírovec.

Město Český Krumlov má připravený projekt na opravu mostu Edvarda Beneše, který počítá s novou nosnou konstrukcí v podobném architektonickém stylu. „Bude to spočívat v demolici nosné konstrukce, stabilizaci stávajících opěr a podpěry, vybudování nových úložných prahů a následně vybudování nové vlastní konstrukce,“ upřesňuje Karel Jírovec.

Čtěte také

Celou opravu mostu v současnosti město nedokáže pokrýt ze svého rozpočtu. „Řešíme nyní nejvíce Lazebnický most a právě most Eduarda Beneše. Na podzim bychom chtěli zahájit rekonstrukci Lazebnického mostu, kde jsou náklady zhruba 25 milionů, další rok bychom chtěli opravit most Edvarda Beneše za asi 35 milionů. Chybí národní tituly na opravy mostů, tudíž část určitě budeme krýt ze svého rozpočtu, o další prostředky se pokusíme žádat v krajském investičním fondu, na ministerstvu dopravy nebo ministerstvu pro místní rozvoj,“ říká místostarosta Zbyněk Toman.

Město Český Krumlov vlastní celkem 28 mostů. Vedle mostu Edvarda Beneše jsou ve velmi špatném stavu další tři. „Velmi špatná situace je ještě na Lazebnickém mostě přes Vltavu. Mostovka i zábradlí jsou z dřevěných prvků, které napadla hniloba. Máme také zpracovanou dokumentaci na rekonstrukci,“ uvádí Karel Jírovec.

Ve špatném stavu je také most přes Vltavu u pivovaru a čtvrtým problémem je lávka pro pěší vedoucí od Plášťového mostu na parkoviště v Jelení zahradě, která má zrezivělou ocelovou nosnou konstrukci.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související