Bývalá kasárna ve Vyšném v Českém Krumlově se mají proměnit v soběstačnou čtvrť

27. květen 2022 16:01

Nová městská čtvrť pro více než tři tisíce obyvatel zasazená do krajiny pod Kletí. Do této podoby by se za několik let měla proměnit opuštěná českokrumlovská kasárna ve čtvrti Vyšný. Zastupitelé projednali územní studii, s ní už budou jednat s investory. Odhadované náklady projektu s názvem Nový dvůr přesahují čtyři miliardy korun.

Kolem celého areálu bývalých kasáren je teď starý zrezivělý plot, ale už za několik let by tady mohly začít vyrůstat nové bytové domy pro mladé rodiny, školka, restaurace a další služby.

Proměnu této ostudy města vítají i místní obyvatelé, například Veronika Kazdová, která se z oken svého bytu dívá přímo na areál. „Je to tady krásné, blízko je Kleť, příroda, ideální místo k bydlení pro mladé rodiny a mohlo by se to dál rozvíjet,“ říká.

Město má už hotovou územní studii od Ateliéru 8000. Ve čtvrtek ji projednali zastupitelé. „S tímto dokumentem, který jasně říká, jak by mohla přestavba kasáren v novou městskou čtvrť vypadat, už můžeme oslovit investory, developery, začít konzultace, které nám ukáží, jaký je zájem. To bude pro nás samozřejmě velmi důležité,“ komentuje místostarosta Josef Herman.

Územní studie počítá se soběstačnou čtvrtí s různými typy bydlení. „Od začátku jsme se snažili, aby to nebyl jeden typ využití, abychom strukturovali typy bydlení, aby to do sebe sociálně zapadalo, aby se nešlo vlastně jenom jedním směrem a aby tam byly služby, veřejný prostor, park,“ popisuje architekt Martin Krupauer z Ateliéru 8000.

Lokalita je podle něj výjimečná také svým umístěním v krajině. „To místo je opravdu fantastické. Zaprvé, spojení Krumlova s ikonickou horou Kleť, zadruhé, je to na kružnici zeleného prstence kolem města, takže spojení s centrem a zároveň okolím, a v neposlední řadě mi připadá velmi zajímavé, že je to na železnici,“ vysvětluje.

Čtěte také

Na jaře příštího roku bude město schvalovat návrh nového územního plánu. Potom by už mohla začít samotná výstavba.

Radnice má také hotovou studii na vznik domova pro seniory. „Počítáme s domem, který by mohl mít až 120 lůžek. Máme i určité návrhy, jak by to mohlo fungovat, že bychom to mohli dělat ve vlastní režii, s nějakým podnikatelským subjektem, můžeme prodat pozemek, můžeme vytvořit společný podnik. Dneska jsme v situaci, kdy prakticky ve chvíli, kdy máme kde postavit, jsme schopni už začít jednat i s potenciálními investory. Ono se jedná totiž o velmi drahou záležitost,“ dodává místostarosta Josef Hermann.

Areál bývalých kasáren získalo město bezúplatně od armády v roce 2008. Vybudování nové čtvrti by vyšlo na více než čtyři miliardy korun. Většinu by hradili investoři. Pro areál kasáren pořídila radnice také energetickou koncepci. Budoucí čtvrť by měl zásobovat nový centrální zdroj tepla.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související