Zchátralý areál bývalé nábytkářské firmy Jitona v Českém Krumlově nahradí nová čtvrť. Investor tam vystaví bytové domy

26. leden 2022 11:16

Při příjezdu do Českého Krumlova vítal turisty ještě nedávno zchátralý areál bývalé Jitony. Teď tam investor začíná stavět čtvrť s názvem Krumlovský Vltavín. Radnice proměnu této ostudy města na seznamu UNESCO vítá, v Krumlově totiž chybí byty. Místní obyvatelé se ale domnívají, že bydlení si tam nebudou moci dovolit.

„Vlastně to jenom překáželo, bylo to fakt hrozný. Projekt je zajímavý, akorát si myslím, že to budou byty pro bohaté, ne pro Krumlováky,“ říká u bývalého areálu Jitony Jakub Vávra z Českého Krumlova.

Investor už zboural všechny bývalé tovární budovy, komín i parovod. „V tuto chvíli jsou hotové demolice veškerých nadzemních objektů. Materiál je předrcený, roztříděný a připravený k dalšímu použití,“ ukazuje Lubomír Vrána, jednatel developerské společnosti SVV Real, která stojí za projektem Krumlovský Vltavín.

„Celé to území bude takové malé uzavřené sídliště. Bude ze tří stran ohraničené svahy. Uprostřed obnovujeme koryto potoka,“ popisuje.

Nová malá městská čtvrť nabídne v budoucnu až 200 bytů. Bude tu apartmánový dům i bytové domy. „Zahájení výstavby plánujeme na přelom března a dubna, apartmánový dům by měl být hotový do konce září 2023. Dalším objektem je takzvaný terasový dům a na druhé straně potoka potom budou další domky, kde bude do nějakých dvaceti bytů,“ upřesňuje Lubomír Vávra.

Výstavba nové čtvrti vyjde zhruba na tři čtvrtě miliardy. Apartmánový dům bude spíše investiční záležitostí. Ostatní byty budou ale podle Lubomíra Vrány vhodné i pro místní obyvatele. „To členění je řešené tak, abychom obsáhli celou strukturu obyvatelstva, aby to bylo pro začínající mladé rodiny i pro starší lidi,“ uvádí.

„Byty v tuto chvíli ještě naceněné nemáme. Samozřejmě budeme reagovat na vývoj na trhu. Co se týče těch apartmánových domů, tak tam se průměrná cena za metr čtvereční pohybuje kolem 74 tisíc korun,“ dodává Lubomír Vrána.

Čtěte také

Proměnu bývalé Jitony v novou čtvrť vítá i radnice. „Povede se odstranit jedno velmi zanedbané místo Českém Krumlově a zmizí jeden z krumlovských brownfieldů, jak se tomu říká. Těch 200 nových bytů, které by zde během několika let měly vyrůst, bude určitě také velkým přínosem pro město,“ komentuje místostarosta Josef Hermann.

Zároveň odmítá spekulace, že jde jen o bydlení pro bohaté. „Já chápu, že to určitě nejsou byty pro sociálně potřebné, ale berme to třeba tak, že někteří krumlovští občané, kteří bydlí v panelových domech, si mohou takový byt koupit a uvolní byt v paneláku, který zase bude k dispozici někomu jinému,“ říká.

Velkou proměnou projde v budoucnu také areál bývalých kasáren ve Vyšném. Tam město plánuje novou soběstačnou čtvrť pro tři tisíce obyvatel. S urbanistickou studií chce radnice oslovit investory.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související